Naslovnica Mostar Najavljeni letovi iz Italije, Poljske i Irske za Mostar

Najavljeni letovi iz Italije, Poljske i Irske za Mostar

337
foto: ilustracija

Mostar — Aerodrom Mostar najavio je za august i septembar ove godine charter letove iz Italije, Poljske i Irske čija će realizacija zavisiti o zakonskim i drugim propisima vezanim za ograničenja putnika uzrokovanih pandemijom covida-19.

Zbog epidemiološke situacije u državi, s obzirom na to da je Bosna i Hercegovina stavljena na crvenu listu od strane Švicarske, do daljnjeg je otkazana linija prema Zurichu koja je trebala započeti prometovati 11. aprila ove godine, rečeno je Feni iz mostarskog aerodroma.

Upitani koliko je pandemija uticala na njihovo poslovanje i jesu li u vrijeme pandemije smanjena primanja radnika, iz Aerodroma Mostar ističu kako je pandemija covida-19 uveliko uticala na smanjenje poslovanja J.P. Međunarodne zračne luke-aerodroma Mostar, međutim, navode, uz veliku finansijsku pomoć Ministarstva prometa Federacije BiH zajedno s Vladom Federacije BiH, Grada Mostara i Vlade HNK-a radnici nisu otpuštani, a plate nisu smanjivane.

U 2019. godini Zračna luka je imala 371 (let) operacije te ukupan promet od 32.866 putnika, godinu kasnije ostvarena su 74 leta (operacije) s ukupno 1678 putnika, a u prva četiri mjeseca ove godine ostvareno je 16 letova (operacija) te ukupan promet od 38 putnika.

“U prva četiri mjeseca 2019. godine imali smo promet od 2.040 putnika, dok smo u prva četiri mjeseca 2020. godine imali promet od 804 putnika”, kazali su iz mostarskog aerodroma.

Također su napomenuli kako kompanija Eurowings nastavlja letove s mostarskog aerodroma za Dusseldorf i povratno u julu ove godine.

Planirano je da početak letova bude 4. jula, a obavljat će se jednom sedmično, i to nedjeljom.

Predviđeno trajanje letova će zavisiti o epidemiološkoj situaciji, ali najmanje do početka septembra (ljetna sezona) 2021. godine.

Navedene operacije će se obaviti avionom Airbus 319 kapaciteta 144 putnika.

(StarMo)