Naslovnica Život Najavljena izložba “Sjećanja na Džemala Bijedića”

Najavljena izložba “Sjećanja na Džemala Bijedića”

491
Džemal Bijedić

Mostar — “Sjećanje na Džemala Bijedića 1977-2020“, naziv je izložbe autorice Indire Gaštan Bešo, koja će biti otvireba u petak 17. 01. 2020. godine u 13 sati u spomen kući Džemala Bijedića u Mostaru.

Izložbom je obuhvaćen dio dokumentarne građe iz muzejske zbirke „Džemal Bijedić“ koju sačinjava Hemeroteka, telegami, saučešća, reportaže te knjige žalosti u koje su se upisali visoki državnici, predsjednici vlada, partija, najviše ličnosti političkog života kako u tadašnjoj Jugoslaviji tako i u svijetu.

Na izložbi će govoriti kustosi historičari Muzeja Hercegovine Mostar, autorica izložbe Indira Gaštan Bešo i Edin Mulović, saopćili su organizatori.

Porodici Bijedić, najistaknutijim ličnostima društveno političkog života Jugoslavije, i organa društveno političkih organizacija i zajednica Jugoslavije i Socijalističke Republike BiH prispjelo je preko 10 hiljada telegrama sa izrazima saučešća, od kojih su izložbom prikazani neki (telegram iz SAD presjednika Džeralda Forda, telegram od kaljica Margaret iz Danske, Velike Britanije kraljice Elizabete, Njemačke, Turske, Kine, itd.)

(StarMo)