Naslovnica Mostar Najavljena foto izložba žrtava rata u…Gradskoj vijećnici Grada Mostara

Najavljena foto izložba žrtava rata u…Gradskoj vijećnici Grada Mostara

150

Mostar — Gradonačelnik Mostara Mario Kordić i predsjednik Gradskog vijeća Mostara Salem Marić u okviru USAID-ovog projekta PRO-Budućnost, u saradnji s organizacijom Catholic Relief Services (CRS) i Caritasom BiH, organiziraju izložbu portreta žrtava rata – heroja mira “Lično”, fotografa Velije Hasanbegovića, koja će biti otvorena u utorak, 31. maja, u mostarskoj Gradskoj vijećnici u 11 sati.

Izložbu čini 20 portreta žrtava rata stradalih na sve tri strane, te prateće poruke svakog od njih koje ukazuju na činjenicu da su praštanje, otvoren razgovor i zdrav pogled na prošlost neophodni, te da mir nema alternativu. Izložba je premijerno postavljena u Historijskom muzeju BiH 2017. godine, a od tada je putovala širom zemlje, saopćeno je iz Grada Mostara.

“Ovo je prvi put da je izložba ‘Lično’ organizirana u Mostaru, za gradske vijećnike, i predstavlja veliki korak u nadvladavanju barijera prošlosti, te otvaranju tema koje su važne za izgradnju bolje budućnosti. Ona ujedno demonstrira podršku gradskih vlasti procesima pomirenja i izgradnje povjerenja u BiH”, navodi se u saopćenju.

Na izložbi će biti prisutni i njeni protagonisti od kojih će trojica podijeliti svoje priče od žrtava rata do heroja mira – bivši logoraši Stanislav Krezić, Emir Hajdarović i Janko Samouković.

Na događaju će se obratiti i ambasador SAD u BiH Michael Murphy, te mostarski gradonačelnik Kordić i predsjednik Gradskog vijeća Marić.

 

(StarMo)