Naslovnica Život Najavljen Šibin “Dokumentarni dan”

Najavljen Šibin “Dokumentarni dan”

367
Hajrudin Šiba Krvavac

Sarajevo — Udruženje rediteljica i reditelja u Bosne i Hercegivine danas organizira Dokumentarni dan Hajrudina Šibe Krvavca, povodom 93. godišnjice od rođenja jednog od najvećih bh. filmskih autora, majstora žanra i “jednog najgledanijih reditelja na svijetu”.

U kinu Meeting Point biće prikazan gotovo cjelokupan dokumentarni opus Šibe Krvavca, tako da će gledaoci moći steći puni uvid u ovaj značajan i gotovo zaboravljen opus, iako su neki njegovi kultni aspekti još uvijek živi u popularnoj kulturi ne samo bh., ex Yu nego i Kine.

Dokumentarni dan Hajrudina Šibe Krvavca, događaj kojim obilježavamo rođendan bosanskohercegovačkog reditelja koji je pomjerio granice naše kinematografije i kulture. Svojom snažnom autorskom ličnošću spojenom sa rijetkom zanatskom vještinom i smislom za spektakl i akciju u funkciji emotivnog anagažovanja publike, a ne slavljenja ove ili one ideologije, donio je potpuno novu vrijednost u Ex-Yu i BiH kinematografiju, saopćeno je iz Udruženje rediteljica i reditelja u BiH.

Na ovaj način Udruženje nastavlja naglašavati ogromnu važnost reditelja u našoj kulturi i njihov trajni utjecaj.

Dan Šibe Krvavaca, osim slavljenja filmske umjetnosti, želi da donese svijest i inspiraciju novim generacijama koji gotovo uopšte nisu upoznati sa jednim od najznačajnih bh. umjetnika, navodi se u saopćenju.

(StarMo)