Naslovnica Život Najave: Facebook će promijeniti ime!?

Najave: Facebook će promijeniti ime!?

339
foto arhiva

Los Angeles — Američki tehnološki gigant Facebook planira naredne sedmice promjenu imena, piše tehnološki portal ‘The Verge’.

Portal, pozivajući se na vlastite neimenovane izvore, navodi da direktor Facebook Mark Zuckerberg “planira da o promjeni imena kompanije razgovara 28. oktobra na godišnjoj konferenciji Connect”, ali bi to moglo biti učinjeno i ranije.

Iz Facebooka je saopšteno da “ne komentarišu glasine ili spekulacije”.

Vijest o promjeni imena objavljena je u vrijeme kada se kompanija suočava sa sve jačom kontrolom vlasti SAD-a zbog svog načina poslovanja.

Analitičari navode da će promjena imena Facebooku “omogućiti da bolje kontroliše grupacije koje su pod njegovim okriljem, poput Instagrama, WhatsAppa, Oculusa i drugih”.

Portal ističe da nije neuobičajeno da velike firme iz Silikonske doline mijenjaju svoje ime u namjeri da prošire svoje usluge. Google je oformio Alphabet kao holding kompaniju 2015. godine kako bi se proširio izvan svog poslovanja u oblasti pretrage i reklame, te nadzire rad brojnih firmi od vozila sa samostalnim upravljanjem i zdravstvene tehnologije do obezbjeđenja interneta u udaljenim regionima.

Promjena brenda ili imena, takođe će se odraziti i na pažnju koju Facebook obraća na gradnju takozvanog metaverzuma, što je “virtuelni svijet u kojem ljudi mogu da koriste razne uređaje za kretanje i komunikaciju”.

Facebook je imao velika ulaganja u virtuelnu realnost i proširenu realnost i namjerava da poveže skoro tri milijarde korisnika putem nekoliko uređaja i aplikacija.

 

(StarMo)