Naslovnica Region Najave: Do 20. maja “Sputnjik V” će se proizvoditi u Srbiji

Najave: Do 20. maja “Sputnjik V” će se proizvoditi u Srbiji

279

Beograd — Srbijanski ministar za inovacije Nenad Popović izjavio je u četvrtak kako će se rusko cjepivo potiv koronavirusa “Sputnik V” početi proizvodi u Srbiji, na Institutu “Torlak” do 20. maja.

To je, kako je rekao, potvrđeno danas na sastanku u Moskvi s njegovim ruskim kolegom, ministrom industrije i trgovine Denisom Manturovim, na kojoj je potvrđena mapa puta za organizaciju proizvodnje ruskog cjepiva u Srbiji.

“Na taj način, Srbija će biti prva zemlja u Europi koja će proizvoditi rusko cjepivo i moći će je izvoziti po cijeloj Europi”, naglasio je Popović za Tanjug.

“Kada je riječ o količinama, ovo je prva faza, u kojoj će biti proizvedeno četiri miliona cjepiva”, rekao je Popović.

On je naveo i da će do kraja marta biti potpisan Sporazum o transferu tehnologija s ruskim partnerima a do 16. aprila u Srbiju bi trebale stići manje količine supstance od koje će biti napravljene validacijske serije cjepiva u Institutu “Torlak”.

Popović je istaknuo da “prva faza” proizvodnje ruskog cjepiva u Srbiji podrazumijeva transport supstance, punjenje bočica u skladu s najvišim tehnološkim standardima, pakiranje i distribuciju cjepiva u Srbiji i regiji.

(StarMo)