Naslovnica Mostar Nagrađeni najbolji studenti, namjeravaju ostati u BiH

Nagrađeni najbolji studenti, namjeravaju ostati u BiH

504
foto: federalna.ba/Fena

Mostar — Najbolji studenti u Federaciji BiH, njih 74, nagrađeni su na prigodnoj svečanosti u Mostaru u organizaciji Federalnog ministarstva obrazovanja i nauke.

Nagrađeni su novčanim iznosom od 1.300 maraka, a najbolje studente nominirale su same visokoškolske ustanove u Federaciji BiH, odnosno javni univerzitetai iz Sarajeva, Tuzle, Zenice, Bihaća i Mostara, poštujući kriterije Federalnog ministarstva obrazovanja i nauke, objasnila je resorna ministrica Elvira Dilberović.

“Federalno ministarstvo obrazovanja i nauke na ovaj način nastoji prepoznati i nagraditi trud, marljivost, odricanje, nastoji prepoznati individue koje su lučonoše znanja, nauke i istraživanja”, kazala je ministrica Dilberović, prenose bh. portali, pozivajući se na Fenu.

Dodala je kako je posebno raduje to što je u razgovoru s najboljim studentima dobila informaciju kako većina njih svoju budućnost vidi u Bosni i Hercegovini.

“Na nama je da im trasiramo što bolje uslove za istraživanja, da im osiguramo stipendije i ja ovom prilikom pozivam sve donosioce odluka na svim nivoima u BiH da sjednemo i napravimo strategiju kako ovim ljudima pomoći da svojim vještinama i kompetencijama nađu svoje mjesto na tržištu rada”, poručila je ministrica Dilberović.

Među nagrađenim je i studentica Edukacijsko-rehabilitacijskog fakulteta Univerziteta u Tuzli Dženita Delić, koja je nedavno diplomirala na spomenutom fakultetu.

“Ovo priznanje je nagrada za sav moj rad i trud i za sva moja odricanja u protekle četiri godine. To je velika stvar za mene lično, ali i za moj fakultet. Moja želja je ostati ovdje, planiram nastaviti školovanje na postdiplomskom studiju, a ako bi mi se pružila prilika vrlo rado bih ostala raditi na fakultetu”, kazala je Delić.

Student Pravnog fakulteta Sveučilišta u Mostaru Viktor Kolobara kazao je kako danas nije dovoljno samo završiti fakultet već da svaki student mora dio svog vremena izdvojiti za vannastavne aktivnosti, poput prakse i seminara, što će mu kasnije dati prednost na tržištu rada.

Dodao je kako sama nagrada predstavlja veliki podsticaj za daljnji rad i usavršavanje.

(StarMo)