Naslovnica Mostar Nagrade učenicima pobjednicima na takmičenjima

Nagrade učenicima pobjednicima na takmičenjima

343
foto: Mostarski.ba

Mostar — Pedagoški zavod Mostar danas je upriličio dodjelu diploma učenicima osnovnih i srednjih škola sa područja Hercegovačko-neretvanskog kantona koji su u ovoj školskoj godini ostvarili najbolje rezultate na kantonalnim takmičenjima iz bosanskog jezika, matemetike, fizike, hemije, informatike, engleskog i turskog jezika, literalnih radova, islamske vjeronauke, te historije. Skup je upriličen u Centru za kulturu Mostar, u saradnji sa Vladom HNK.

V.D. direktorica Pedagoškog zavoda Mostar Enisa Gološ kazala je da bilo zahtijevno organizovati takmičenja zbog nedostatka saradnika iz određenih oblasti, te da su angažovali zaposlenike iz drugih ustanova. Naglasila je da su im uspjesi djece bili vjetar u leđa.

“U periodu od 26. marta do 10. maja bilo je 14 takmičenja, sa 620 učenika osnovnih i srednjih škola u ovim kantonalnim takmičenjima.

“Organizovana kantonalna takmičenja omogućila su im prohodnost na više nivoe, na federalne, državne i šire. To je zapravo razlog današnjeg okupljanja, jednostavno želimo da čujemo i zapamtimo imena učenika koja nas promovišu. Oni su možemo s pravom reći ambasadori Bosne i Hercegovine. Prateći uspjehe nekadašnjih učenika možemo reći da su to danas poznata imena, s pravom mogu reći, širom svijeta. U isto vrijeme vjerujem da će imena učenika koje danas budemo čuli u skorijoj budućnosti biti poznata široj javnosti. Zato čast je biti dijelom obrazovanja i odgoja mladih ljudi koji žele i mogu više od postavljenog standarda jer takmičenje nadilazi standard”, navela je uz ostalo Gološ.

Ministar obrazovanja, nauke, kulture i sporta Rašid Hadžović posebno se obratio nagrađenim učenicima, prenosi Mostarski.ba.

“Ovo su takmičenja kad se takmičite sa drugima. Najteže takmičenje je kad se takmičite sa samim sobom i to je najbitnije da svakog dana napredujete, onda ste bolji od onog jučerašnjeg sebe. Iz tog razloga uvijek trebate da napredujete jer oni najbolji, a vjerujem da će od vas neko u budućnosti biti na mom mjestu ovdje te da će voditi ovu državu naprijed u bolju budućnost. Samo oni najbolji to mogu. A najbolji su oni koji ulažu u sebe i u svoje znanje i onda im ništa ne može biti prepreka u životu. I zato, takmičite se sa samim sobom, ulažite u znanje samo tako ćemo imati bolju budućnost”, naglasio je Hadžović.

(StarMo)