Naslovnica Život Nacistički grafiti u razrušenom selu

Nacistički grafiti u razrušenom selu

120
foto: Twitter

Limoges — Vandali su ispisali grafite u kojima negiraju holokaust na zidu u selu, koje se smatra mjestom najvećeg nacističkog masakra civila u Francuskoj tokom Drugog svjetskog rata.

Francuski ministar pravde Eric Dupond-Moretti obećao je u subotu da će odgovorni biti izvedeni pred lice pravde.

“Neka se stide oni koji su ovo uradili. Učinit ćemo sve da pronađemo one koji su počinili ovo svetogrđe”, napisao je na svom Twitter nalogu ministar, prenosi Radio Slobodna Evropa.

Radnici u mjestu Oradour-Sur-Glane nedaleko od Limogesa u centralnoj Francuskoj pokušali su prekriti grafite ispisane na zidu na ulazu u Centar sjećanja.

Riječ “laž” ispisana je na zidu zajedno sa drugim grafitima, a natpis “Selo mučenika” je precrtan.

“Neka se stide oni koji su ovo uradili. Sve će biti učinjeno da se pronađu lica koja su počinila ovo svetogrđe”, rekao je Dupond-Moretti.

Ministar unutrašnjih poslova Gérald Darmanin osudio je ovo kao “gadost”, a premijer Jean Castex rekao je da ti grafiti “prljaju uspomenu na naše mučenike”.

Pripadnici SS divizije “Das Reich” ubili su 642 ljudi, mještana sela, 10. juna 1944. godine, tako što su ih skupili u štale i u crkvu, a cijelo mjesto su spalili.

Novo selo izgrađeno je kasnije, ali su ruševine starog dijela ostale netaknute od rata kao stalni podsjetnik na zločine nacista.

Masakr se dogodio četiri dana nakon iskrcavanja saveznika u Normandiji. Ubistva seljana su naređena kao odmazda za otmicu njemačkog vojnika od strane pripadnika Pokreta otpora.

(StarMo)