Naslovnica Mostar Načelnik Čitluka pozitivan, u izolaciji i dr. Arapović

Načelnik Čitluka pozitivan, u izolaciji i dr. Arapović

259

Mostar — Još dvije osobe oboljele od koronavirusa u Hercegovačko-neretvanskom kantonu umrle su od posljedica zaraze, potvrđeno je u utorak na press-konferenciji Kriznog štaba Civilne zaštite HNK.

Riječ je o dvije ženske osobe, jednoj iz Konjica rođenoj 1942. i drugoj iz Čitluka rođenoj 1937. godine. Obje pacijentice preminule su na COVID odjelu Sveučilišne kliničke bolnice Mostar, saopšteno je na press-konferenciji.

Tokom posljednja 24 sata na području ovog kantona evidentirano je još 20 oboljelih, devet na području Čapljine, sedam na području Čitluka, tri na području Mostara te jedno u općini Jablanica. Time su ukupno u HNK koronavirusom zaražene 123 osobe. Na kisiku je devet pacijenata, dok ukupno njih pet diše uz pomoć respiratora. Među njima su i pacijenti i iz Zapadno-Hercegovačkog i Livanjskog kantona. Potvrđeno je i da je na koronavirus pozitivan načelnik Općine Čitluk Marin Radišić.

“Od početka vanredne situacije na sastancima kojim je između ostalih prisustvovao i gospodin Radišić, poštivali smo sve mjere predostrožnosti i učinili sve što je bilo u našoj moći. Opasnost je izuzetno velika i svi smo nažalost njome izloženi. Trenutno je u toku sastanak i nije isključeno da od sutra i Krizni štab bude imao novi režim rada. Doktor Jurica Arapović otišao je u samoizolaciju. Jedna doktorica SKB-a je pozitivna, dok je još jedna u samoizolaciji”, rekao je glasnogovornik Kriznog štaba Darko Juka.

Dosad su, također, izdana 1.942 rješenja o samoizolaciji, dok je tokom posljednjih 24 sata zabilježen jedan slučaj kršenja.

Doktor Siniša Skočibušić istakao je da je prevencija ustvari ključ usporavanja pandemije. Maska, rukavice, pranje ruku u trajanju od 20 sekundi i propisana udaljenost od drugih, ključ su za izbjegavanje zaraze.

“Nažalost, svjedoci smo i bespotrebnih gužvi i okupljanja. Trudimo se i nastojimo učiniti ono što je najbolje za pacijente. Bolest ima nepredvidiv tok i to nam otežava rad. Restriktivne mjere važne su i za konačan ishod u slučajevima zaraze. Pretpostavka je da će 78 posto zaraženih preboljeti COVID-19 bez simptoma, ali se zbog ostalih moramo pridržavati mjera”, rekao je Skočibušić.

Direktor Doma zdravlja Stari grad Edin Kapetanović pohvalio je angažman uposlenika svih domova u gradu, kao i saradnju ustanova, medicinskih radnika, ali i domova sa svim ostalim institucijama i štabovima.

“Odbrana Mostara postala je zajednička. Preustroj koji smo imali bio je efikasan. Imamo relativno povoljne ishode”, naveo je doktor Kapetanović.

Doktor Skočibušić napomenuo je da su u SKB-u, ali na drugim odjelima, liječe i bolesnici koji imaju simptome koji su nalik na COVID 19, a čiji su testovi pokazali da je riječ o osobama koje su negativne na koronavirus.

(StarMo)