Naslovnica Život “Načelni sporazum” Rusije i Ukrajine o tranzitu plina

“Načelni sporazum” Rusije i Ukrajine o tranzitu plina

386
foto arhiva - ilustracija

Moskva/Kijev — Rusija i Ukrajina postigle su načelni sporazum o tranzitu ruskog plina preko Ukrajine na pregovorima uz posredništvo Europske unije u Berlinu, kazao je potpredsjednik Europske komisije Maroš Šefčovič.

Strane su mjesecima pregovarale o tome kako produljiti desetgodišnji ugovor koji istječe 31. prosinca.

“Postignut je načelni sporazum, sada o njemu trebaju razgovarati prijestolnice, Moskva i Kijev” – rekao je Šefčovič iz Europske komisije koji je u četvrtak sudjelovao u Berlinu na trostranim pregovorima između Rusije, Ukrajine i Europske unije. Nisu objavljene pojedinosti o sadržaju sporazuma.

Ruski ministar za energetiku Aleksandar Novak pozdravio je “vrlo produktivan rad” u pregovorima koji bi “vrlo brzo” trebali biti konkretizirani, prenosi Večernji.hr.

Europske države iskusile su posljedice rusko-ukrajinskog plinskog rata početkom 2000. i zato su stvorile zalihe kako bi bile pripremljene za slučaj prekida isporuka plina. Ruski predsjednik Vladimir Putin rekao je u četvrtak ujutro da vjeruje da je sporazum postignut.

“Potrudit ćemo se raditi da ukrajinska strana bude zadovoljna i da naši europski potrošači mogu biti mirni” – rekao je Putin u četvrtak na svojoj velikoj godišnjoj konferenciji za novinare.

(StarMo)