Naslovnica BiH Nabavka vakcina za BiH: “Premalo i prekasno”

Nabavka vakcina za BiH: “Premalo i prekasno”

240

Sarajevo — Vijeće ministara BiH danas je odobrilo nabavku 615.000 vakcina, što je 1.230.000 doza. Vakcine bi mogle stići u prvom kvartalu naredne godine. Potpisan je ugovor između BiH i Globalne alijanse za vakcije (GAVI). Ministarsvo civilih poslova države je nabavku dogovorilo sa Ministarstvom zdravlja Republike Srpske, federalnim Ministarstvom zdravstva i Odjeljenjem za zdravstvo Brčko distrikta.

“To je otprilike za 615 hiljada stanovnika. Svaka osoba se mora vakcinisati dva puta, što znači 1.230 000 doza. To je otprilike za 20 posto populacije. Ali to je malo i kasno. Ostalo bi trebalo da se priključe dodatno entitetska ministarstva, ali i ministarstva kantona u Federaciji, da učestvuju u nabavaci i da izvdvoje sredstava. Tako bi se nabavilo još 30 posto vakcina, da bude oko 50 posto, kao u svim normalnim zemljama”, pojasnio je za televiziju N1 doktor Ednan Drljević, šef COVID odjela Opšte bolnice „Abdulah Nakaš“ Sarajevu.

Doktor Drljević, dugodišnji infektolog, koji se „borio“ godinama sa čak 40 epidemija, kaže da je za dodatnu narudžbu sada kasna, jer se i za gripu u februaru ove godine trebala naručiti vakcina za kraj ove godine. Doktor kao primjer navodi da „sada nemate kupiti nijednu vakcinu protiv gripe u apotekama, zato što nije naručeno na vrijeme. Mi nabavimo samo dva posto, to je smiješni procenat. I najsiromašnije države imaju 33 posto.“

Kao pozitivan primjer kalandara vakcinacije protiv COVIDA, dr. Drljević navodi austrijski model. Oni u januaru započinju sa vakcinacijom. Malim brojem od 1.000.000 doza, vakcinisaće se zdravstveni radnici i najugroženiji stanovnici. U trećem i četvrtom mjesecu će biti sljedeća vakcinacija i u šestom mjesecu definitivno će se vakcinisati 50 posto stanovništva. U drugoj fazi su svi stariji od 65 godina sa hronicitetom, policija, vojska, a u trećoj fazi za kompletno građanstvo.

Kompletan tekst je na ovom linku.

(StarMo)