Naslovnica Život Na udaru sve više i djeca

Na udaru sve više i djeca

172
foto: BBC/Getty Images

Sarajevo/London — Ovog mjeseca četvero djece primljeno je u bolnice u državi Maharashtra u centralnoj Indiji sa simptomima nedostatka zraka i pada krvnog pritiska.

Njihove majke su imale Covid-19 prije više od mjesec dana. Djeca nisu razvila simptome bolesti. U bolnici Kasturba s 1.000 kreveta u Sevagramu, međutim, utvrđeno je da mladi pacijenti imaju antitijela na Covid-19, što ukazuje da su preboljeli koronavirus.

Sada se bore protiv rijetkog, upalnog i potencijalno opasnog po život stanja nazvanog multi-sistemski upalni sindrom (MIS-C). Ovo se stanje obično razvija četiri do šest sedmica nakon što su se djeca i tinejdžeri oporavili od Covid-19.

U bolnici Kasturba dvoje bolesne djece je ozdravilo, dok se ostalo dvoje liječi na intenzivnoj njezi. “Brinem se zbog ovog stanja. Jednostavno ne znamo koliko je dubok ovaj problem. Zabrinjavajuće je što još uvijek nemamo podatke o ovoj bolesti u Indiji”, rekao je dr. SP Kalantri, medicinski nadzornik bolnice, prenosi federalna.ba, pozivajući se na BBC.

Kako smrtonosni drugi val koronavirusa jenjava, pedijatri širom Indije prijavljuju sve više slučajeva ovog rijetkog, ali ozbiljnog stanja. S obzirom na to da ljekari još uvijek prijavljuju slučajeve, nije jasno koliko je djece do sada pogođeno. SAD su do sada prijavile više od 4.000 oboljelih i 36 smrtnih slučajeva od te bolesti.

Kompletan tekst je na ovom linku.

(StarMo)