Naslovnica Život Na listi je i BiH: EU daje 3 milijarde eura pomoći

Na listi je i BiH: EU daje 3 milijarde eura pomoći

73

Sarajevo — Vijeće EU je danas donijelo odluku o pružanju makrofinansijske pomoći u iznosu do 3 milijarde eura za deset partnera obuhvaćenih procesom proširenja i partnera u susjedstvu, kako bi im se pomoglo da se suoče s ekonomskim posljedicama pandemije bolesti COVID-19.

To je u srijedu saopšteno iz Delegacije WEvropske unije u BiH.

Finansijska pomoć bit će pružena u obliku kredita pod vrlo povoljnim uslovima, a raspodijelit će se tako što će Albanija dobiti 180 miliona eura, Bosna i Hercegovina 250 miliona eura, Gruzija 150 miliona eura, Jordan 200 miliona eura, Kosovo 100 miliona eura, Moldova 100 miliona eura, Crna Gora 60 miliona eura, Republika Sjeverna Makedonija 160 miliona eura, Tunis 600 miliona eura, te Ukrajina 1,2 milijarde eura.

Pomoć EU-a tim će jurisdikcijama poslužiti za pokrivanje njihovih neposrednih potreba za finansiranjem koje su se povećale zbog izbijanja bolesti COVID-19.

Uz podršku Međunarodnog monetarnog fonda, tim sredstvima doprinijet će se jačanju makroekonomske stabilnosti i stvorit će se prostor za usmjeravanje resursa na zaštitu građana i ublažavanje negativnih socioekonomskih posljedica pandemije prouzrokovane koronavirusom, navodi se u saopštenju iz EU.

(StarMo)