Naslovnica Mostar Na Buni “Vincekovo”

Na Buni “Vincekovo”

607

Mostar — Kulturna manifestacija “Vincekovo Buna 2020” kojom se obilježava dan početka rezidbe loze i blagoslov trsa, održana je u danas u organizaciji Udruge malih vinogradara i vinara “Buna”.

Vincekovo je manifestacija koja okuplja nekoliko stotina ljudi, a koja se svake godine održava u mjesecu januaru povodom blagdana svetog Vinka, koji se slavi i smatra se zaštitnikom trsa i vinove loze pod imenom “Vincekovo”.

Domaćini desete uzastopne manifestacije “Vincekovo Buna 2020” bili su Jozo Pinjuh i Božo Petrović.

Prema riječima ovogodišnjeg domaćina i dopredsjednika ove udruge Joze Pinjuha, manifestacija “Vincekovo Buna 2020” kao i svake godine započela je blagoslovom vinograda.

“Običaj na Buni je takav da vinski biskup blagoslovi vinograd jednog od domaćina, gdje se pristupa obredu razidbe i predaje se štap od prošlogodišnjeg domaćina ovogodišnjem. Štap je izrađen od trsa vinove loze samo za ovu manifestaciju, a dužnost svih domaćina je da taj štap čuvaju tijekom cijele godine”- rekao je Pinjuh.

Dodao je kako vinski biskup Damir Lovrić, koji se samo za ovu prigodu obuče u biskupa, vrši škropljenje “uz humorističke dosjetke o prošlom i novom domaćinu”.

– Biskup preliva vinom trs loze, na kojem su izvješene pršut, kobasica i panceta. Zatim domaćin uzme škare i krene obrezivati lozu- pojasnio je ovogodišnji domaćin Pinjuh.

Članovi udruge su i ove godine pripremili ukusna domaća jela, specijalitete od divljači, uz bijelo i crno vino, a njihova konzumacija za sve goste bila je neograničena.

Otvaranje manifestacije započelo je nakon što su obredi u vinogradu završili u sportskoj dvorani OŠ Marina Držića Buna.