Naslovnica Politika MVP Hrvatske čestita Mariju Kordiću

MVP Hrvatske čestita Mariju Kordiću

454
Mario Kordić; foto: ilustracija

Zagreb — Ministarstvo vanjskih i evropskih poslova Republike Hrvatske pozdravilo je uspješno okončanje izbora i konstituiranje institucija u Mostaru koje je dovršeno izborom za gradonačelnika Mostara i prethodno uspostavom gradskog vijeća.

-Također pozdravljamo i činjenicu da je proces okončan u demokratskoj atmosferi i prema sadržaju Statuta Grada Mostara. Građani Mostara nakon 12 godina imali su priliku birati svoje predstavnike u gradskoj vlasti. Uz građane Mostara i međunarodna zajednica je dugo očekivala taj trenutak i pridavala mu izuzetnu važnost. Čestitamo novom gradonačelniku dr. Mariju Kordiću – Mostar je grad od izuzetnog značaja te vjerujemo kako će još snažnije krenuti putem željenog prosperiteta, saopćeno je iz Ministarstva, prenijeli su bh. mediji.

Također je pozdravljena i činjenica kako se uspješnom provedbom ovih lokalnih izbora ispunjava dio postignutog političkog Sporazuma predsjednika HNS-a Dragana Čovića i predsjednika SDA Bakira Izetbegovića, dogovorenog pod pokroviteljstvom međunarodne zajednice 17. juna 2020. u Mostaru.

-Ohrabreni ovim uspjehom nadamo se, i podržavamo, provedbu i drugog dijela tog sporazuma, onog o reformi krovnog izbornog zakona, a koji je dogovoren i potpisan istog dana u Mostaru, također u prisustvu predstavnika međunarodne zajednice. Nema sumnje kako bi provedba i tog sporazuma dovela do stabilizacije političkih i društvenih odnosa u BiH, pospješila njenu funkcionalnost te ubrzala njen put prema Evropskoj uniji i NATO-u, navodi se u saopćenju.

(StarMo)