Naslovnica BiH MVP BiH: Demarš Hrvatskoj zbog izjava Zorana Milanovića

MVP BiH: Demarš Hrvatskoj zbog izjava Zorana Milanovića

110

Sarajevo — Ministarstvo vanjskih poslova Bosne i Hercegovine uputilo je danas demarš Republici Hrvatskoj zbog izjava predsjednika Zorana Milanovića u kojima negira genocid u Srebrenici.

Ministarstvo vanjskih poslova BiH izražava najoštrije osude izjave predsjednika Republike Hrvatske Zorana Milanovića od 12. septembra 2022. godine, a u kojima je, tokom radnog ručka na samitu Brdo Brijuni, negirao genocid u Srebrenici – navedeno je u demaršu.

Također, napominje se kako je Evropski parlament 9. januara 2009. godine usvojio Rezoluciju kojom se poziva da se 11. juli u cijeloj Evropskoj uniji obilježava kao Dan sjećanja na genocid u Srebrenici, te da se izmjenama i dopunama Krivičnog zakona Bosne i Hercegovine od 22. jula 2021. godine, zabranjuje i kažnjava negiranje genocida i veličanje ratnih zločinaca.

– Naglašavamo da je genocid u Srebrenici utvrđen presudama Međunarodnog krivičnog tribunala za bivšu Jugoslaviju i Međunarodnog suda pravde i, stoga, svaki oblik poricanja genocida mora biti nedvosmisleno odbačen. Uvjereni u poziciju Republike Hrvatske u pogledu poštovanja međunarodnog prava, presuda Međunarodnog suda pravde i Međunarodnog krivičnog suda za bivšu Jugoslaviju, poštivanja najviših standarda ljudskih prava i očuvanja dobrih uzajamnih odnosa, zahtijevamo hitno povlačenje izjava, kao i izvinjenje porodicama žrtava genocida u Srebrenici – istaknuto je, između ostalog, u demaršu Ministarstva vanjskih poslova BiH, saopćeno je iz tog ministarstva.

(StarMo)