Naslovnica Mostar Muzička razglednica: “Da se Mostar ne zaboravi…”

Muzička razglednica: “Da se Mostar ne zaboravi…”

432

Mostar — Svečanost predstavljanja Muzička razglednice Mostara u povodu godišnjica obnove Starog mosta i upisa Mostara na Listu UNESCO-a, a u čijoj izradi je učestvovalo više od 30 mostarskih umjetnika iz svijeta muzike i filma, održana je u četvrtak na platou ispred Hrvatskog doma hercega Stjepana Kosače u Mostaru.

Gradonačelnik Mostara Ljubo Bešlić kazao je kako je cilj poslati ovu razglednicu u svijet kako bi se skrenula pažnja na grad Mostar.

– Želimo također skrenuti pažnju na 15. godišnjicu otkako smo na listi svjetske kulturne baštine kao i na 16. godišnjicu obnovljenog Starog mosta i stare gradske jezgre. S ovom razglednicom želimo postići da se Mostar ne zaboravi – istakao je Bešlić.

Naveo je kako se po svim predviđanjima i pokazateljima očekivalo kako će 2020. godina za Mostar biti najbolja turistička sezona ikada.

– Dogodilo se ovo što se dogodilo, covid-19 zaustavio je život na cijeloj planeti i danas, od jednog turističkog grada, mi smo još jedan grad u svijetu koji se bori protiv ove pandemije, koji traži rješenja za ekonomski oporavak i pokušava preživjeti sve ove poteškoće. Uvjeren sam kako ćemo ovom razglednicom poslati pozitivne poruke u svijet, razglednicom koja je također i poziv za dolazak u Mostar. Vjerujem da će, kad se otvore granice, onaj dio godine koji bude sa smanjenom prisutnošću koronavirusa ipak dovesti do oporavka ekonomije u našem gradu i cijeloj Bosni i Hercegovini – naveo je Bešlić.

Dirigent Simfonijskog orkestra Mostar Damir Bunoza aranžirao je pjesmu “Hercegovina” mostarskog benda Zoster koja se provlači kroz Muzičku razglednicu Mostara.

– Inače za ovu godišnjicu bude organiziran koncert simfonijskog orkestra, mostarske rock škole i neke zvijezde, ali zbog cijele situacije s koronavirusom to nismo mogli realizirati, ali smo našli načina da i ove godine obilježimo ove važne godišnjice. Aranžirao sam pjesmu “Hercegovina”, otišao s umjetnicima i sviračima u studio gdje se sve snimalo uživo. Pjesma, koja je inače jednostavna, obrađena je na totalno drugačiji način u jako zanimljivom aranžmanu, s drugačijim ritmovima, pojavljuju se i gudači i puhači, udaraljke i mnogi drugi instrumenti i jako sam zadovoljan kako je sve to ispalo. Ovom razglednicom poslat ćemo jednu lijepu čestitku UNESCO-u iz Mostara koja će pokazati da Mostar i dalje živi, da ima svoje umjetnike i da radi i u vrijeme pandemije koronavirusa – istakao je Bunoza.

Organizator ovog događaja bio je Grad Mostar, a projekat izrade ove razglednice povezao je MC Pavarotti, Simfonijski orkestar, Mostar Rock School, BONK Studio kao i nekoliko istaknutih pojedinaca kao što su Mario Knezović i spomenuti Damir Bunoza.

Organizatori su istakli kako će razglednicu osim gradovima prijateljima Mostara poslati i gradovima koji su zajedno s Mostarom članovi svjetske asocijacije koja okuplja gradove s UNESCO baštinom (OWHC) nakon čega će ona biti emitirana na njihovim stranicama, kao i na televiziji i društvenim mrežama.

Naime, u julu 2004. godine svečano je obilježen završetak rekonstrukcije Staroga mosta, datum svečanosti tempiran je na dan 10. godišnjice dolaska Evropske delegacije u BiH kao jasno opredjeljenje i priznanje evropske budućnosti BiH, dok su godinu dana nakon toga, odnosno u julu 2005. godine Stari most i stara gradska jezgra upisani na listu UNESCO-a, prenose federalna.ba i Fena.

(StarMo)