Naslovnica Mostar Muzej Hercegovine: Predstavljen projekat “Religioskop”

Muzej Hercegovine: Predstavljen projekat “Religioskop”

518
foto: Fena

Mostar — Projekat Historijskog muzeja BiH “Religioskop”, namijenjen svim ljudima koji žele saznati o kulturno-historijskom naslijeđu četiri monoteističke religije na području Bosne i Hercegovine i njihovom doprinosu razvoju bh. društva, predstavljen je u četvrtak u Muzeju Hercegovine u Mostar.

– Historičari i kustosi Historijskog muzeja BiH prethodnih mjeseci pripremali su ovaj projekat, a kao finalni proizvod imamo stotinu priča o kulturno-historijskom naslijeđu vjerske zajednice na području Bosne i Hercegovine – kazala je direktorica Historijskog muzeja BiH Elma Hašimbegović.

Navela je kako je “Religioskop” u početku bio zamišljen kao projekat namijenjen mladim ljudima.

– Htjeli smo kulturno-historijsko naslijeđe BiH približiti mladima jednostavnim, informatičkim jezikom, međutim ispostavilo se da su koristi ovakve vrste prezentacije dalekosežnije i puno veće jer nalazimo se u vremenu pandemije, vremenu u kojem imamo veliki broj virtuelnih događanja. Mišljenja smo da je ovo također i veliki doprinos sistemu obrazovanja i procesu nastave jer Religioskop kao takav može jako dobro služiti i kao alat u obrazovanju – istakla je Hašimbegović, prenose bh. portali, koji se pozivaju na Fenu.

Projekat je zanimljiv i široj publici jer donosi manje ili više poznate priče o kulturno-historijskom naslijeđu pojedinih vjerskih zajednica kojih, kako je kazala Hašimbegović, ni sami vjernici nisi bili svjesni.

– Važno je istaći i to da se projekt radio u saradnji s 18 muzejskih i drugih baštinskih institucija na području Bosne i Hercegovine koje su svesrdno pružile podršku i pomoć istraživačima Historijskog muzeja BiH ustupajući materijal i stručnu pomoć – kazala je Hašimbegović.

Šefica Sektora za zajedničku jezgru nastavnih planova i programa u Agenciji za predškolsko, osnovno i srednje obrazovanje (APOSO) Marija Naletilić kazala je kako je “Religioskop” pun zanimljivih priča koje će sigurno zanimati i djecu u školama.

– Mislim da će nastavnici ovdje imati jako zanimljivih materijala kad krene realizacija novih programa zasnovanih na ishodima učenja. “Religioskop” sadrži stotinu fotografija i priča o naše četiri religije u Bosni i Hercegovini, neke stvari o nekim običajima u svojoj religiji ni ja nisam znala, a vjerujem da će i djeci u školama biti drago čitati sve to. Agencija je već ranije, nakon šest metodoloških obuka za nastavnike, uradila jednu digitalnu platformu, a sada je i OSCE pripremio platformu za izradu kurikuluma, tako da je ovaj materijal za nastavnike nekako logičan slijed ove dvije platforme – istakla je Naletilić.

Prije Mostara projekat je predstavljen u Sarajevu, a planirana je promocija i u Banjoj Luci.

Današnji program održan je u organizaciji Historijskog muzeja BiH te uz ograničen broj posjetilaca i poštivanje mjera propisanih i preporučenih u uslovima pandemije koronavirusa.

(StarMo)