Naslovnica Mostar Muzej Hercegovine: Otvorena izložba o Džemalu Bijediću

Muzej Hercegovine: Otvorena izložba o Džemalu Bijediću

509
foto: Fena

Mostar — Muzej Hercegovine Mostar organizirao je u petak izložbu pod nazivom “Sjećanje na Džemala Bijedića 1977-2020”, povodom 43. godišnjice pogibije Džemala Bijedića.

Izložbom je obuhvaćen dio dokumentarne građe iz bogate zbirke, koja prikazuje hemeroteku, telegrame saučešća, reportaže, pjesme, te knjige žalosti u koje su se upisali visoki državnici, predsjednici vlada, partija, najviše ličnosti političkog života, kako u tadašnjoj Jugoslaviji, tako i u svijetu.

Kustosica, historičarka Muzeja Hercegovine Indira Gaštan Bešo kazala je kako su izložene fotografije od velikog značaja.

“Na izložbi je postavljeno 18 panoa, te fotografije Tita i Jovanke kako odaju posljednju počast porodici Bijedić. Također prikazan je dio od 10 hiljada telegrama koji je prispio porodici Bijedić, naistaknutijim ličnostima društveno političkog života Jugoslavije i organa društveno političkih organizacija i zajednica Jugoslavije i Socijalističke Republike BiH, kao što su telegram iz SAD predsjednika Geralda Forda, telegram od kraljice Margaret od Danske te kraljice Elizabete itd.”, istakla je Gaštan Bešo, prenijeli su bh. portali, pozivajući se na Fenu.

foto: Fena

Džemal Bijedić je bio istaknuti jugoslavenski i bosansko-hercegovački političar. Poginuo je u avio-nesreći, 18. januara 1977. godine. Jedan od dva javna univerziteta u Mostaru nosi njegovo ime.

Izložba će u Muzeju Hercegovine ostati otvorena sljedećih mjesec dana.

(StarMo)