Naslovnica Mostar Mustafić: U Mostaru su antifašiste, napali fašisti

Mustafić: U Mostaru su antifašiste, napali fašisti

739
Dino Mustafić

Sarajevo/Mostar — Govoreći za TV N1 poznati Bh pozorišni redatelj Dino Mustafić, je kazao kako antifašiste na Partizanskom spomeniku u Mostaru “nisu napali huligani, već fašisti”.

“Ne radi se o huliganima. Fašisti su napali antifašiste koji su došli da u čast Dana oslobođenja Mostara dođu na Partizansko groblje i polože vijenac. Znamo da su ih dočekali povici – ubijmo balije. Tu su bili kukasti križevi, i to nije prvi put. Indikativno je da šute institucije koje bi trebale da štite defile antifašista, a tu prije svega mislim na policiju HNK. To je ponižavajuća situacija za sve umne, progresivne, pametne ljute – čak i za same Mostarce jer je Mostar bio grad otpora”, rekao je za N1 Dino Mustafić.

On se ujedno zapitao da li antifašisti trebju da čekaju da država počne raditi svoj posao ili će se sami morati organizirati i zaštititi sljedeće godine.

Za njega je, kako kaže, “očigledno da se mora drugačije početi odgovarati na agresivni i radikalni nacionalizam”, a to je nacionalizam koji je u postratnoj Bosni i Hercegovini već odnio svoje žrtve.

Pitanje je da li u ovoj zemlji uvijek treba da padne mrtva glava, kaže Mustafić, da bi neko počeo da radi svoj posao.

(StarMo)