Naslovnica Region Mustafa: Mini Šengen je “nova Jugoslavija”

Mustafa: Mini Šengen je “nova Jugoslavija”

471
Isa Mustafa

Priština — Lider Demokratskog saveza Kosova (DSK) Isa Mustafa usprotivio se ideji o balkanskom “mini Šengenu”, ocjenjujući da je riječ o “novoj mini-Jugoslaviji sa Albanijom i bez Slovenije i Hrvatske”.

“Iako na prvi pogled ideje carinske unije Zapadnog Balkana, zajedničkog tržišta a u novije vrijeme i ‘mini Šengena’ izgledaju atraktivno, to u suštini vodi ka novoj Jugoslaviji, sa Albanijom, a bez Hrvatske i Slovenije. To su ideje koje nismo podržali dok smo vodili vladu i nećemo ih podržati kao DSK, ni u poziciji ni u opoziciji, kao što ne podržavamo promenu državnih granica Kosova”, napisao je Mustafa na Facabooku.

On je ocijenio da bi Kosovo trebalo da teži jedinstvenom evropskom tržištu, u početku kako je to uredjeno Sporazumom o stabilizaciji i pridruživanju, i da bi trebalo da postane dio Šengenskog sporazuma, gdje su zemlje EU.

“Mini Šengen nastao je kada projekat koji je u Srbiji osmišljen za carinsku uniju, i ideja za ekonomsku uniju Zapadnog Balkana nisu realizovani, zbog protivljenja Kosova i Crne Gore. Mi bismo ovim sporazumom prenijeli svoj suverenitet na susjedne zemlje, jer se zna da Šengen podrazumijeva jedinstvene politike država članica za slobodan prelazak granica bez kontrole. To bi se odnosilo i na mini Šengen koji podržava Srbija i pristalice njene hegemonije”, naveo je Mustafa.

(StarMo)