Naslovnica Život Muslimani obilježavaju noć vrijedniju od hiljadu mjeseci

Muslimani obilježavaju noć vrijedniju od hiljadu mjeseci

191
foto: islamskazajednica.ba

Sarajevo — Sa dolaskom akšama, večeras nastupa Lejletul-kadr, najodabranija i najvažnija noć u islamskom kalendaru.

Lejletul-kadr je noć kada je započela objava Kur'ana, te samim tim i noć u kojoj se određuju sudbine vjernika za narednu godinu. U toj noći meleci se spuštaju na zemlju, a ista se smatra punom milosti, oprosta i uslišenih molitvi.

“Lejletu-l-kadr nastupa u akšam, u srijedu 27. aprila 2022. godine.

“Uistinu, Mi smo ga spustili u Noći kadra! A znaš li ti kakva je to Noć kadra? Noć kadra od hiljadu mjeseci je bolja! U njoj, po dopuštenju njihova Gospodara, silaze meleki zajedno s ruhom zbog svakoga emra. Spas je ona sve dok ne svane zora.” (El-Kadr, 1-5)

Ispunjeni nadom, postizanjem stepena takvaluka, milosti, opraštanja grijeha i zaštite od džehennemskoga azaba, kroz dovu, kao vid vertikalnog i postom kao potvrdom horizontalne komunikacije, dvadeset sedmu noć Ramazana dočekujemo kao krunski dragulj na tadžu vjernika.

To je noć Božije milosti a ljudske potrebe. Božije upute i čovjekove radosti. U toj ramazanskoj noći sve se određuje i propisuje, spušta i uzdiže, otvara i zatvara, otkriva i zaogrće, daruje i obveseljava, približava i spaja”, saopšteno je na oficijelnoj internet-stranici Islamske zajednice u Bosni i Hercegovini.

Kompletan tekst je na ovom linku.

(StarMo)