Naslovnica Mostar Mušinović za RGM: Policija je rodno mjesto Armije BiH

Mušinović za RGM: Policija je rodno mjesto Armije BiH

110

Mostar — Savez veterana policije u HNK obilježit će u četvrtak 16. septembra 2021. godine 30. godišnjicu od mobilizacije rezervnog sastava policije Ministarstva unutrašnjih poslova (MUP) Republike BiH.

Kako je ranije najavljeno, delegacija će toga dana polaganjem cvijeća na Šehitlucima u Mostaru, a u 12:30 sati u bašti Doma Armije, obilježiti taj datum. Prigodnim govorom obratit će se predsjednik Skupštine HNK Šerif Špago, ratni načelnik CSB Mostar Ramo Masleša i predsjednik Saveza veterana policije u HNK Vahid Alagić.

O toj godišnjici je za Radio Gradska mreža Mostarski radio govorio Kasim Mušinović, ratni komandir Policijske stanice u Mostaru, u ime Unije veterana policije HNK. On je uz ostalo kazao da će se obilježavanjem godišnjice mobilizacije rezervnog sastava policije MUP-a RBIH 1991. godine prisjetiti i 84 policajca koji su poginuli u proteklom ratu.

Mušinović je najprije podsjetio da je Savez veterana policije Republike BiH 1991-1995 godina u Hercegovačko-neretvanskom kantonu formiran 26. 3. 2019. godine. Poslije toga je formirana i Unija policije RBiH 2020. godine. Savez veterana HNK je donio odluku o pristupanju toj Uniji.

“Prema tome mi smo sada dio Jedinstvene organizacije veterana policije Republike Bosne i Hercegovine, dakle one policije koja je ostala na putu službe državi Bosni i Hercegovini, odnosno na putu koji je za Ustavom i zakonima RBiH predviđen i koji je zakonima iz tog vremena”, kazao je Mušinović.

“Zakonita jedino policija RBIH”

Mušinović je još podsjetio da je 1991. godine Skupština BiH donijela odluku da svi zakoni i sve što zakonom na neki drugi način nije riješeno da svi zakoni Republike Bosne i Hercegovine važe do donošenja novih. To praktično znači da je zakonita bila samo policija Republike BiH.

Govoreći o najavljenom obilježavanju, Mušinović je kazao da će se veterani policije najprije okupiti kao i uvijek na Šehitlucima, gdje će odati poštu poginulim kolegama. “A poslije toga idemo na prostor Doma Armije. Na to nas primorava ova pandemijska situacija da budemo negdje vani gdje ćemo moći ispoštovati covid mjere”, naglasio je Kasim Mušinović.

Okupljanje na Šehitlucima je najavio za oko 10 sati, a okupljanje ispred Doma Armije je u 12 sati.

Ko se okuplja?

“Centar službi bezbjednosti je obuhvatao daleko veći teritorijalni opseg nego sada tri, četiri kantona zajedno, to je bilo od Foče do Livna, to je bila jedna velika organizacija. Ono što je ostalo od CSB-a vjerno Republici Bosni i Hercegovini, njenom ustavnom uređenju, to se okuplja u četvrtak. Poslije te svečanosti bit će određeni kulturno-zabavni program. Za nas ta svečarska atmosfera nije toliko bitna, za nas je bitno da se mi okupljamo, da se organiziramo i da prvi put to radimo”, dodao je Mušinović i naglasio:

“Naš glavni cilj jeste, organizirati se, biti organizirani jer nas nema. Ova ideja je dosta stara za organiziranje, ali je nekako to sve stajalo u zapećku, jer se digla velika buka i halabuka u cijeloj BiH oko hiljadu i šest stotina organizacija proisteklih iz rata da ne formiramo nove. A onda smo mi vidjeli da nas policajaca, koji smo jedina oružana struktura koja je preživjela rat u ovoj državi, i koji smo jedini državni organ koji je kompletan preživio rat u ovoj državi, svi su drugi formirani u toku rata, u hodu ili poslije rata, da nas nigdje nema i zato smo pristupili ovoj aktivnosti. Eto to je glavni cilj, da se možemo izboriti za svoja prava i povesti više brige o porodicama poginulih naših kolega”.

Odgovarajući na pitanje u kakvim okolnostima je izvršena mobilizacija rezervnog sastava policije, Mušinović je najprije podsjetio kako je policija imala u to vrijeme kodeks, u čijim pravilima je pisalo da policajac mora vršiti svoju službu i onda kada mu prijeti opasnost za život.

Nakon dolaska rezervista JNA, “još više radili”

“Prema tome za nas dolazak rezervista ovdje, njihovo divljanje po gradu, pucanje, čak i ubijanje ljudi, nije predstavljao nikakav razlog da prestanemo raditi nego da povećamo svoju aktivnost, jer jednostavno to je naš posao. Osim nas profesionalnih policajaca kojih je tada u Mostaru bilo svega skupa nešto oko 170, mi smo imali i svoj rezervni sastav. Kad se uključi rezervni sastav koji smo mi godinama obučavali.

Podsjetiti ću da smo za vrijeme Olimpijade u Sarajevu, mi smo uglavnom svi otišli u Sarajevo, a zamijenio nas je ovdje taj takozvani rezervni sastav koji je odradio posao skoro isto kao i mi građani ništa nisu primijetili, toliko je bila dobro obučena i uvježbana. Zahvaljujući toj obučenosti i uvježbanosti mi smo povećali na vrlo kvalitetan način povećali svoj broj odmah prilikom donošenja odluke Predsjedništva da se digne prvo 50%, pa kasnije 100% rezervnog sastava, pogotovo kasnije kada je proglašeno ratno stanje u BiH.

Od tog momenta pa do kraja mi smo djelovali kao policija i više nema rezervnog sastava, ima samo policija. Onda smo povećavali naravno svoj broj, jer voditi računa, ono što mlađi ljudi ne znaju, da je tada slobodno hodati po gradu, voziti se u autu i nositi oružje mogao samo policajac i niko više. Mi smo bili personifikacija zvanične države. Svak drugi ko bi eventualno bio uhvaćen da nosi oružje, ne samo gdje bi završilo oružje nego je daleko ozbiljnije pitanje gdje bi on završio”, kazao je Mušinović.

Govoreći o ustroju policije u to vrijeme, on je podsjetio da je MUP RBiH reorganizovan nekoliko godina prije rata.

“Reorganizovan je tako što je centraliziran. Imali smo jednu komandu i tačno se znalo – zbog toga su u toku rata mnogi momci koji su se javljali u vojsku rado išli u MUP, možda radije nego u neke vojne jedinice – zato što je MUP imao organizaciju, imao je sistem, znalo se ko kome odgovara, ko zašto odgovara, znalo se ko kome naređuje ko koga sluša. Sveto vojničko pravilo ko ne zna slušat taj ne zna ni naređivat. Zbot toga smo mi vrlo brzo povećali svoj broj i iz naših redova iz redova naših stanica su polako počeli da izrastaju u vojne jedinice. Tako da smo mi praktično rodno mjesto Armije BiH”, rekao je Mušinović.

(StarMo)