Naslovnica Mostar Mušić: Nećemo pristati da HDZ instalira podobnog kandidata na čelo MUP-a HNK

Mušić: Nećemo pristati da HDZ instalira podobnog kandidata na čelo MUP-a HNK

282
Edin Mušić; foto. arhiva - ilustracija

Sarajevo/Mostar — Posljednji nemiri koji su se u noći sa subote na nedjelju dogodili u Mostaru, kada je više desetina mlađih izgrednika, koji su u javnosti predstavljeni kao navijačka grupa nogometnog kluba Zrinjski izvršila upad u vrijeme policijskog sata u naselje Donja Mahala, te bez ikakvog povoda ugrozila imovinu i živote ljudi u tom mostarskom naselju, ponovo su doveli do tenzija u gradu na Neretvi, kao i potresa na političkoj sceni u Hercegovačko-neretvanskom kantonu.

HDZBiH je jučer preko svoga ministra Slađana Bevande iznenada predložio vršitelja dužnosti policijskog komesara, navodno kao odgovor na ukupnu situaciju. To je dovelo do varnica u odnosima između SDA i HDZ-a BiH. Otvorena su brojna pitanja, a primjetne su i neke tendencije u kojima HDZBiH u okolnostima krize nastoji “preko koljena” realizirati svoje političke platforme i ciljeva u Bosni i Hercegovini.

O tome za Radiosarajevo.ba predsjednik Kantonalne organizacije SDA HNK i zastupnik u Predstavničkom domu Parlamentarne Skupštine BiH Edin Mušić.

Kad Čović ne dozvoljava

Radiosarajevo.ba: Kako komentirate iznenadni prijedlog HDZ-a BiH za vršitelja dužnosti komesara u liku Marija Zovke, a koje je aktueliziralo ovaj dugogodišnji problem? Budimo realni, koliko je u svemu odgovornost i same SDA?

Mušić: Da bi se izbjegao dojam prebacivanja odgovornosti, a što se čini, moram istaći da za višegodišnje stvaranje “zapuštenog” stanja u MUP-u HNK djelomičnu odgovornost snose i ministri SDA u Vladi HNK, jer nisu uspjeli ubijediti premijera i ministra MUP-a u Vladi HNK koji su iz HDZ-a BiH da postupe po Zakonu i predlože zakonito imenovanje v.d. Komesara MUP-a HNK, odnosno direktora uprave policije HNK.

Za razliku od Srednjobosanskog kantona, gdje je princip pariteta jasan i neupitan, a prema kome kantonalni ministar i Komesar nikada nisu osobe iz reda istog naroda, u Hercegovačko-neretvanskom kantonu bi upravo takav model koji bi mogao relaksirati sve političke tenzije osnovni problem.

Prema nekim saznanjima koja imam, predsjednik HDZ-a BiH gospodin
Dragan Čović lično ne dozvoljava da se takav odnos uspostavi u Hercegovačko-neretvanskom kantonu. Indikativno je postaviti pitanje zašto?

Radiosarajevo.ba: Zašto?! Da li se HDZ BiH vraća na politiku stvaranja tenzija u HNK?

Mušić: Jako često se stvara utisak da djelovanje predstavnika HDZ BiH u izvršnoj vlasti u HNK u bitnim odlukama odstupa od stvarnog stanja na terenu.

Ministar MUP-a HNK Slađan Bevanda na jednoj od posljednjih sjednica Vlade HNK sačinio je korektnu informaciju o stanju u tom resoru uz mjere za prevazilaženje stanja sa jasnim koracima koje se trebaju provesti poštujući zakonsku proceduru. To u praksi podrazumijeva inicijative i aktivnosti MUP-a HNK, Vlade i Skupštine HNK.

Međutim, nakon toga imamo potpuni zaokret u HDZ BiH i nametanje poteza koji navedenu proceduru kompromitiraju i krše zakonom predviđene postupke. Smatram da se od strane ovog Kantonalnog odbora HDZ BiH i njegovog predsjednika Stjepana Boškovića ne žele voditi procese uvažavajućih odnosa, što predstavlja evidentan i vrlo ozbiljan politički problem.

Kompletan intervju je na ovom linku.

(StarMo)