Naslovnica Politika Mušić: HDZ “se očigledno vodi dvostrukim aršinima”…

Mušić: HDZ “se očigledno vodi dvostrukim aršinima”…

540
Edin Mušić - SDA

Mostar/Sarajevo — Poslanik SDA u Predstavničkom domu Parlamentarne skupštine BiH Edin Mušić saopćio je danas da je odluka Predstavničkog doma o imenovanju novih članova Centralne izborne komisije (CIK) BiH “donesena na temelju vrlo jasnih odredbi iz člana 2.5 Izbornog zakona, koje daju pravo i obavezu Predstavničkom domu da imenuje nove članove CIK-a, nakon što aktuelnim istekne mandat, što je upravo i bio slučaj”.

Reagirajući na, kako navodi, saopćenje HDZ-a, pod plaštom Hrvatskog narodnog sabora (HNS), u kome je iznesen je čitav niz neutemeljenih i zlonamjernih napada na Stranku demokratske akcije, Mušić tvrdi da HDZ u tom saopćenju “nije naveo ni jednu konkretnu odredbu iz zakona koja bi eventualno bila prekršena”.

HDZ također nije odgovorio na pitanje koji je to interes Hrvata doveden u pitanje time što su, imenovani novi članovi CIK-a iz reda srpskog naroda. Nisu kazali ni kakav je to interes hrvatskog naroda da se ne smijeni Branko Petrić, član iz entiteta RS, koji je nedavno, na poziv Milorada Dodika, nezakonito učestvovao na skupu u Istočnom Sarajevu sazvanom s ciljem derogiranja Ustavnog suda i kršenja ustavnog poretka”, navodi Mušić.

Dodaje da HDZ treba na prvom mjestu da objasni „zašto ne brani Ustav, zakone i stabilnost kada se oni napadaju od strane SNSD-a, permanentnim nepoštivanjem i neprovođenjem odluka Ustavnog suda, blokadama institucija i nepoštivanjem prava Hrvata i Bošnjaka u entitetu RS“.

– U svom odnosu prema SDA i SNSD-u, HDZ se očigledno vodi dvostrukim aršinima, napadajući SDA kada glasamo u skladu sa zakonom, a braneći SNSD i kada otvoreno krše Ustav i zakone. HDZ bi trebao i Hrvatima i Bošnjacima objasniti zašto pokušava vezivati bh. Hrvate sa SNSD-om, u svim mogućim slučajevima, a što je kulminiralo i odlaskom predsjednika HDZ-a u Banjaluku na proslavu neustavnog 9. januara, datuma koji simbolizira početak progona Hrvata i Bošnjaka sa teritorije današnjeg entiteta RS – navodi u saopćenju Edin Mušić.

Dodaje da „upravo takvo slijepo vezivanje za SNSD, i jeste proizvelo otpor i nepovjerenje kod patriotski orijentiranih ljudi što je na koncu i dovelo do reakcije koju HDZ, bježeći od vlastite odgovornosti, “zlonamjerno naziva ‘slučajem Komšić'”.

(StarMo)