Naslovnica BiH Murphy: Jesu li ovi političari ispunili obećanja?

Murphy: Jesu li ovi političari ispunili obećanja?

96

Sarajevo — Američki ambasador u BiH Michael Murphy izjavio je danas da bi onemogućavanje održavanja opštih izbora 2. oktobra u Bosni i Hercegovini bilo neustavno i antidejtonsko.

“Izbori su temelj demokratije. Izbori su nešto što je predviđeno članom 2. Ustava BiH. Bilo bi neustavno i antidejtonsko delovanje da neko onemogući narodu ove države njihovo pravo na izbore”, izjavio je Murphy poslije sastanka sa članovima Centralne izborne komisije BiH (CIK).

Dodao je da su SAD posvećene demokratskoj i prosperitetnoj budućnosti za sve konstitutivne narode i građane BiH, u okviru evroatlantskih institucija.

“Zato radimo sa OSCE-om i CIK-om na jačanju izbornog procesa u BiH i njegovoj odbrani od onih koji ga nastoje korumpirati radi lične ili stranačke koristi”, istakao je američki ambasador u BiH, prenosi televizija N1.

Prema njegovim riječima, birači moraju imati povjerenje u integritet izbornog procesa i povjerenje da ishod izbora odražava glasačke listiće.

Murphy je dalje naveo da će u oktobru glasači odlučiti ko će voditi državu, entitete i kantone u naredne četiri godine i da je to prilika da oblikuju budućnost BiH.

“To je i njihova prilika da pozovu na odgovornost političare i političke stranke koje su vladale ovom zemljom u posljednje četiri godine. Da li su ovi političari ispunili obećanja koja su dali prije četiri godine? Jesu li vođeni interesima svojih birača ili su vođeni vlastitim, uskim, ličnim interesima? Da li je država danas bolja nego prije četiri godine”, kazao je on.

Kompletan tekst je na ovom linku.

(StarMo)