Naslovnica Život Muralom preko uvredljivog grafita

Muralom preko uvredljivog grafita

530
foto: Fena.ba

Sarajevo — Djeca iz Tuzle, Gradačca, Lukavca, Zavidovića i Sarajeva, njih oko 50, učestvovalo je danas u akciji iscrtavanja murala preslikavanjem grafita s govorom mržnje prema LGBT osobama, što je upriličeno u okviru USAID-ovog projekta “Budi inspiracija”.

Projekat implementira Nacionalni Demokratski Institut (NDI) u saradnji s lokalnim partnerima Inicijativom mladih za ljudska prava u Bosni i Hercegovini (YIHR BiH) i Fondacijom Infohouse, a jedan dio projekta odnosi se na farbanje neprihvatljivih i uvredljivih grafita kako bi ih se transformiralo u umjetnički mural.

U Bosni i Hercegovini postoji mnogo javnih prostora na kojim se mogu vidjeti grafiti s nacionalističkim sadržajima ili eksponati koji sadrže govor mržnje prema određenim manjinskim grupama te su organizatori projektnih aktivnosti odlučili na taj način ukloniti neke od njih.

Predstavnik zgrade na kojoj je bio uvredljiv grafit Muharem Muhamedović mišljenja je da je potrebno ukloniti grafite koji su obojeni nacionalizmom i ksenofobijom.

“USAID projekat me naučio da uvredljive grafite i govor mržnje moramo uklanjati iz naše lokalne sredine i to ću nastaviti da radim u životu”, kazao je Ishak Salkić iz Srednje tehničke škole Zavidovići, prenose bh. portali, pozivajući se na Fenu.

U okviru takozvane “Paint Back” aktivnosti, odnosno prefarbavanja javnih površina, projekat “Budi inspiracija” će organizirati kreativnu radionicu za učenike srednjih škola iz svih krajeva Bosne i Hercegovine za praktičnu obuku kako da neprikladne grafite transformirali u umjetnička djela.

Projekat “Animiranje mladih za pomirenje – Budi inspiracija” je posvećen kreiranju većeg nivoa razumijevanja među mladima o različitim narativima konflikta u BiH i izgradnji saradnje između mladih koji dolaze iz različitih etničkih sredina u borbi protiv etno-nacionalističke retorike.

(StarMo)