Naslovnica Život MUP ZHK: Kazne za okupljene i do 1200 KM

MUP ZHK: Kazne za okupljene i do 1200 KM

553
foto: ilustracija

Široki Brijeg — Policija je legitimisala i napisala prekršajne prijave za nekoliko desetina građana Širokog Brijega i Gruda, koji su nezadovoljni Odlukom o ograničenom kretanju i novim restrikcijama, koje je donio Štab civilne zaštite Zapadnohercegovačkog kantona (ZHK), izašli na ulice, u večernjim satima u četvrtak 18. marta.

Kako je saopšteno iz Ministarstva unutrašnjih poslova (MUP) ZHK proteste su organizovale nepoznate osobe putem društvenih mreža.

“Policija je tokom protesta legitimisala sve okupljene kojima će biti uručene prekršajne prijave u iznosu od 700 do 1.200 konvertibilnih maraka”, saopšteno je iz MUP-a ZHK, prenosi Radio Slobodna Evropa.

Odluku o ograničenom kretanju u ZHK donio je Štab civilne zaštite na inicijativu Ministarstva zdravstva, rada i socijalne zaštite, te Zavoda za javno zdravstvo u četvrtak 18. marta, zbog pogoršane epidemiološke situacije u ovom kantonu.

Kako je navedeno, u tom kantonu je zabranjeno kretanje od 20:30 sati do pet sati ujutro. U tom periodu kretanje je omogućeno samo osobama koje imaju posebne dozvole zbog prirode posla i hitnih slučajeva, a policija i nadležne službe će kontrolisati sprovođenje mjera.


Istom odlukom u ZHK zabranjena su i okupljanja za više od 25 osoba u zatvorenim prostorima i više od 40 osoba na otvorenom prostoru, kao i prisustvo publike na sportskim takmičenjima. Nošenje maski u zatvorenim prostorima i ranije je bilo obavezno.

Cilj mjera je zaustaviti nagli porast oboljelih i sačuvati zdravlje stanovnika i zdravstvene kapacitete, a kako su naveli, efekti i eventualno produženje mjera će biti razmatrani u predstojećem razdoblju.

Ove mjere na snazi ostaju do 31. marta.

Vlada Federacije BiH je na sjednici 18. marta za još 14 dana produžila postojeće mjere u kojima se stanovništvu preporučuje da zbog trenutne COVID-19 epidemiološke situacije maksimalno izbjegavaju privatna i javna okupljanja i ograniče svoja kretanja.

(StarMo)