Naslovnica Region MUP Srbije se brani: Postupali smo profesionalno

MUP Srbije se brani: Postupali smo profesionalno

194
foto: ilustracija

Beograd — Ministarstvo unutrašnjih poslova (MUP) Srbije saopštilo je u da su navodi iz istraživanja Beogradskog centra za sigurnosnu politiku (BCBP) „tendenciozni i neistiniti“ i da za cilj imaju “da diskredituju rad MUP i policajaca koji su za vrijeme trajanja vanrednog stanja bili angažovani danonoćno radi očuvanja sigurnosti i zdravlja građana”.

U istraživanju „Policija u vrijeme vanrednog stanja“ koji je BCBP objavio u petak 22. maja, između ostalog je navedeno da policija tokom vanrednog stanja “nije uvijek postupala profesionalno, proporcionalno, politički neutralno i vodeći računa najprije o potrebama i pravima građana”, prenosi Radio Slobodna Evropa.

BCBP, koji se bavi praćenjem sektora sigurnosti u Srbiji, naveo je i da su dozvole za kretanje, mada je propisano da ih izdaje MUP, u praksi izdavali i drugi državni organi, što je, kako su naveli u svjoj analizi, unijelo dodatnu zabunu, kako kod građana, tako i policijskih službenika.

Iz MUP-a Srbije je povodom ovih nalaza iznesenih u izvještaju saopćeno da su policijski službenici “prema svima postupali profesionalno, u skladu sa zakonom i bez sumnje su pokazali visok stepen odgovornosti u situaciji sa kojom se prvi put suočavaju”.

Ističe se i da, “radi istinitog informisanja javnosti”, „MUP mora napomenuti da je dozvole za kretanje tokom trajanja policijskog satsa izdavalo to ministarstvo na osnovu zahtjeva koje su drugi državni organi dostavljali“.

MUP je naveo i da “nijedan drugi organ nije mogao izdati dozvolu za kretanje kako se navodi u istraživanju Beogradskog centra za sigurnosnu politiku.

(StarMo)