Naslovnica Mostar MUP HNK: Sudije samovoljno napustile pratnju

MUP HNK: Sudije samovoljno napustile pratnju

332

Mostar — Ministarstvo unutrašnjih poslova HNK-a se u srijedu oglasilo saopštenjem za javnost u vezi sa događajima od prethodne večeri, vezanim za utakmicu Premijer lige BiH između Veleža i Borca.

U saopštenju se najprije podsjeća da je 21. septembra na stadionu “Rođeni” u Vrapčićima odigrana fudbalska utakmica u okviru Premijer lige BiH, između FK Velež Mostar i “Borac” Banja Luka.

“U 82 minuti fudbalska utakmica je prekinuta na zahtjev delegata, zbog ulaska navijača FK Veleža u fudbalski teren. U kratkom roku policijski službenici PU Mostar su udaljili navijače sa terena i tribina, bez upotrebe fizičke snage”, stoji u saopštenju.

Dalje se navodi da su, u skladu sa planom obezbjeđenja, policijski službenici PU Mostar gostujuće fudbalere i službenike Fudbalskog saveza BiH, službenim policijskim vozilima dopratili do mjesta Aleksin han, gdje ih preuzimaju policijski službenici PU Konjic.

“U mjestu Jablanica autobus sa gostujućim fudbalerima uz policijsku pratnju nastavlja kretanje u smjeru Prozor, dok službenici fudbalskog saveza samovoljno napuštaju kolonu i kreću u smjeru Sarajeva magistralnim putem M-17, bez obavještavanja policijske pratnje”, navodi se u saopštenju.

Navodi se zatim da su oko 23,45 sati ispred tunela “Lendava” putničko vozilo Golf 5, u kojem su se nalazila 4 nepoznata lica, izvršili presretanje vozila u kojem su se nalazili službenici Fudbalskog saveza BiH, te su bejzbol palicama napravili materijalnu štetu na vozilu i ubacili zapaljivo pirotehničko sredstvo u vozilo, pri čemu je automobil u potpunosti izgorio.

“Nakon obavljenog uviđaja i drugih službenih radnji, policijski službenici PU Konjic izvršili su policijsku pratnju službenika Fudbalskog saveza do prevoja Ivan sedlo. Pripadnici MUP-a HNK preduzimaju sve mjere i radnje predviđene Zakonom da pronađu izvršioce ovog krivičnog djela”, stoji u saopštenju Odsjeka za odnose s javnošću MUP-a HNK-a.

(StarMo)