Naslovnica Mostar MUP HNK: S ciljem očuvanja javnog reda i mira…

MUP HNK: S ciljem očuvanja javnog reda i mira…

350
foto: arhiva - ilustracija

Mostar — Ministarstvo unutrašnjih poslova (MUP) Hercegovačko-neretvanskog kantona (HNK) i ove godine provodi akciju “Mirni praznici” i to od 15. decembra ove do 18. januara sljedeće godine, “s ciljem očuvanja javnog reda i mira, te povoljnog bezbjednosnog stanja u kantonu”, saopšteno je iz MUP-a HNK-a.

“Uz stalnu koordinaciju i operativnim radom na terenu, policija će u prazničnom periodu preduzimati sve zakonske mjere na sprječavanju i otkrivanju svih oblika krivičnih dijela, te će prema prestupnicima preduzeti zakonom predviđene mjere i sankcije. Akcija će biti posebno usmjerena na pojačano kontrolisanje neovlaštene prodaje pirotehničkih sredstava i raznih drugih eksplozivnih naprava, korištenje nedozvoljenih narkotičkih sredstava, prodaja alkohola maloljetnim licima, te upravljanje motornim vozilom u alkoholiziranim stanju”, navodi se u saopštenju.

Iako prema statističkim podacima i bezbjednosnim procjenama s terena, upotreba i prodaja pirotehničkih sredstava već duži niz godina ima tendenciju postepenog opadanja, MUP HNK u saopštenju savjetuje građanima oprez i razboritost prije upotrebe istih, s posebnim naglaskom da obavezno ne daju djeci i maloljetnim licima koja bi zbog neznanja kako rukovati s pirotehnikom, ozbiljno mogla nastradati ili ugroziti druga lica.

“Masovna prodaja i upotreba pirotehničkih sredstava tokom božićnih i novogodišnjih praznika, ozbiljno može narušiti stanje bezbjednosti, odnosno javnog reda i mira stoga će MUP preduzeti sve zakonske mjere i radnje tako da se građani našeg kantona osjećaju bezbjedno za praznike i na dostojanstven način ih proslave”, navodi se u saopštenju iz MUP-a HNK-a.

(StarMo)