Naslovnica Mostar MUP HNK: Pojačane kontrole motociklista

MUP HNK: Pojačane kontrole motociklista

264

Mostar — Policijska uprava (PU) MUP-a Hercegovačko-neretvanskog kantona (HNK) kroz operativnu akciju “Motocikl” od 1. jula do 10. jula kontrolirala je 207 motociklista, od kojih je iz saobraćaja isključila njih 11 te izdala 121 prekršajni nalog prema Zakonu o sigurnosti prometa na cestama BiH.

Kontinuiranim praćenjem i analizom stanja sigurnosti saobraćaja u ovom kantonu uočeno je da znatan broj vozača motocikla nepoštivanjem saobraćajnih propisa ugrožava svoju sigurnost i sigurnost drugih učesnika u saobraćaju, saopšteno je na zvaničnoj internet-stranici MUP-a HNK-a.

“Posebno je uočeno kako velik broj motociklista u vožnji ne koristi zaštitnu kacigu, vozi neregistrirani motocikl, stvara preveliku buku, upravlja motociklom bez položenog vozačkog ispita ‘A’ kategorije, te obijesnom vožnjom ugrožava sigurnost saobraćaja na putevima”, ističu iz MUP-a HNK-a.

Uzimajući u obzir sve navedeno, PU MUP-a HNK-a provodi navedenu akciju od 1. jula sve do 30. septembra s pojačanom kontrolom saobraćaja i težištem na sankcioniranje motociklista koji se protivpravno ponašaju, a sve u cilju smanjenja saobraćajnih nesreća i stradalih, saopšteno je iz MUP-a HNK-a.

(StarMo)