Naslovnica Mostar MUP HNK: “Oružje ne štiti, oružje ubija”

MUP HNK: “Oružje ne štiti, oružje ubija”

100

Mostar — MUP HNK, u saradnji s Ministarstvom obrazovanja HNK, provodi društveno odgovornu kampanju “Oružje ne štiti, oružje ubija”.

Kampanja je započela u srijedu 25. 05. 2022. godine edukativnim prezentacijama koje će se održati u srednjim školama Hercegovačko-neretvanskog kantona. Ovaj projekat se realizira uz podršku Razvojnog programa Ujedinjenih nacija u Bosni i Hercegovini (UNPD BIH) i u saradnji s koordinacijskim odborom za kontrolu malog i lakog naoružanja u Bosni i Hercegovini (SALW KO BIH), a provode ga kantonalna ministarstva unutrašnjih poslova.

Cilj aktivnosti je direktna komunikacija s ciljnim grupama “Mlađi muškarci i žene”, tokom koje bi policijski službenici i službenice specijalizovani za rad u zajednici iskoristili jedan sat s učenicima trećih i četvrtih razreda predloženih srednjih škola od strane policijskih agencija, te podigli svijest o opasnosti koje predstavlja korištenje oružja, posebno onog u nelegalnom vlasništvu.

“Većina ubistava povezanih s upotrebom vatrenog oružja – 95,7%, uključivala je nezakonito vatreno oružje. Čak 53% ispitanika kaže kako bi se osjećalo manje sigurno s oružjem u domu. Oružju nije mjesto u domu!

Zakoni BiH prepoznaju amnestiju od sudskog procesuiranja svakog ko dobrovoljno preda oružje u nelegalnom vlasništvu, tako da se takvo oružje može dobrovoljno predati pozivom na 122 nadležnoj policijskoj agenciji u BiH”, stoji u saopštenju iz MUP-a HNK-a.

(StarMo)