Naslovnica Izdvojeno MUP HNK objavio detalje ubistva: Pozvao žrtvu na interfon…

MUP HNK objavio detalje ubistva: Pozvao žrtvu na interfon…

1545

Mostar — Na danas održanom kolegiju, ministar MUP-a HNK gosp. Slađan Bevanda je pohvalio policijske službenike koji su učestvovali u akciji otkrivanja, lociranja i lišavanja slobode osumnjičenog za krivično djelo ubistvo, koje se dogodilo 9. 11.2020. godine u Mostaru.

Ministar je također zahvalio Obavještajno sigurnosnoj agenciji na saradnji i pravovremenim i tačnim informacijama, saopšteno je u utorak iz MUP-a HNK-a.

U saopštenju se najprije podsjeća kako je u ponedjeljak, 9. novembra u Ulici Brune Bušića oko 18,45 sati lice inicijala J.C. (1974.) iz Čapljine, nastanjen u Mostaru, sumnjiči se da je usmrtio vatrenim oružjem-puška sa više hitaca lice inicijala M.R. (1959.) iz Mostara.

“Osumnjičeni je 10 do 15 minuta prije ubistva pokušao fizički napasti žrtvu. Poslije neuspjelog fizičkog napada na M.R. osumnjičeni odlazi po naoružanje, ponovno poziva žrtvu na interfon, te iz neposredne blizine ispaljuje u njega više hitaca iz vatrenog oružja-puška. Nedugo nakon toga sjeda u putničko vozilo marke ‘Škoda Fabija’ i udaljava se u nepoznatom smjeru”, navodi se u saopštenju MUP-a.

Po zaprimanju prijave o ubistvu, rukovodni pripadnici MUP-a HNK oformili su operativni štab, sa ciljem koordiniranja operativne policijske potrage za osumnjičenim licem.

Nakon izvršenog krivičnog djela ubistva, osumnjičeni se kretao magistralnim putem M-17 prema Čapljini, gdje je kratko boravio, da bi se ponovo vratio u Mostar. Čitavo vrijeme bjekstva osumnjičenog, Operativni štab je imao informacije o njegovoj poziciji, tako da su u pripravnosti bili pripadnici policijskih snaga PU Čapljina, PU Mostar i Jedinica za podršku.

“Oko 21,25 sati u Ulici Splitska u Mostaru, brzom i profesionalno izvedenom akcijom osumnjičeni je lišen slobode. Akcija je izvedena na mjestu i u vrijeme gdje se procijenilo da neće doći do ugrožavanja bezbjednosti ljudi i imovine”, dodaje se u saopštenju.

“Isto tako možemo konstatovati da ni u jednom trenutku nije bila ugrožena bezbjednost u gradu Mostaru i drugim dijelovima kantona”, navodi se, takođe, u saopštenju i dodaje kako “sektor kriminalističke policije sa nadležnim tužilaštvom provodi kriminalističku istragu nad osumnjičenim”.

(StarMo)