Naslovnica Izdvojeno MUP HNK o Uborku: Nije bilo prekomjerne sile

MUP HNK o Uborku: Nije bilo prekomjerne sile

602
foto: RSE

Mostar — Ministarstvo unutrašnjih poslova (MUP) Hercegovačko-neretvanskog kantona (HNK) oglasilo se u petak saopćenjem zbog, kako navode, neutemeljenih i zlonamjernih napada pojedinih medija te stvaranja negativne slike oko intervencije policije MUP-a HNK-a prilikom deblokade deponije “Uborak” u kojem poručuje kako upotrebe prekomjerne sile nije bilo.

“Još jedanput odgovorno tvrdimo da upotrebe prekomjerne sile nije bilo, niti je prema našim saznanjima bilo nanošenja povreda demonstrantima izazvanih direktnom primjenom metode potiskivanja mase. Niti jedan slučaj povreda nije policiji prijavljen”, navode iz MUP-a HNK-a.

MUP HNK-a navodi kako su dužni javnost istinito informirati o činjenicama, razlozima i pravnoj utemeljenosti policijskog postupanja te u nastavku saopćenja podsjećaju na hronologiju postupanja oko Uborka.

“Vlada Federacije BiH 28.11.2019. donijela je Zaključak u kojem je, između ostalog, navedeno da se zbog javnog interesa ne prekida odlaganje komunalnog otpada na odlagalištu JP ‘Deponija d.o.o.’, nakon čega je 02.12.2019. Grad Mostar uputio MUP-u HNK-a molbu za poduzimanje aktivnosti kako ne bi došlo do blokade Uborka i da građani Mostara ne bi snosili posljedice samovolje grupe pojedinaca”, navodi se u saopćenju, koje prenose bh. portali, pozivajući se na Fenu.

Ističu kako su policijski službenici reagirali na način da su pokušali obaviti razgovor s organizatorima i predstavnicima udruženja koja je najavila blokadu pristupa deponiji i upozoriti na eventualne posljedice takvog ponašanja.

“Međutim, pored niza upozorenja, 04.12.2019. godine grupa građana blokirala je pristup i kamioni s otpadom su vraćeni u krug svojih poduzeća”, pojašnjavaju iz MUP-a.

Nadalje navode kako se 05.12.2019. JP “Komos” Mostar obraća dopisom MUP-u kojim traže da se omogući pristup JP “Deponija”, nakon čega je dan kasnije, 06.12.2019. Grad Mostar uputio urgenciju za poduzimanje aktivnosti na deblokadi deponije koja je nastavljena.

“U jutarnjim satima 06.12.2019. godine policijski službenici PU Mostar pokušali su ponovno deblokirati prilaz deponiji, kojom prilikom je izdato više prekršajnih naloga zbog kršenja odredbi Zakona o javnom redu i miru i Zakona o javnom okupljanju, ali se osobe koje blokiraju ulaz nisu htjele udaljiti”, navode iz MUP-a.

Dodaju kako je očito da je policija pokušala biti maksimalno tolerantna, poduzevši najprije blaže mjere i na taj način utjecati na mirno okončanje nastale situacije.

“Obzirom da su se ispunili svi uslovi propisani Zakonom o unutrašnjim poslovima HNK-a za pružanje asistencije, pristupilo se izradi Plana aktivnosti, te je na temelju sigurnosne procjene angažiran potreban broj policijskih službenika iz svih organizacijskih jedinica MUP-a s odgovarajućom opremom”, navodi se u saopćenju.

MUP podsjeća kako je deblokada deponije izvršena u jutarnjim satima 09.12.2019., o čemu su istoga dana i informirali javnost saopćenjem.

“Rukovodilac operacije je prije početka izvođenja svim učesnicima izričito zabranio upotrebu sredstava prinude. Primjenom poznatih policijskih metoda, korištenih u svim sličnim situacijama, potiskivanja mase kordonom policije deblokiran je pristup i omogućen normalan prolaz komunalnih vozila”, ističu iz MUP-a.

Demonstranti su se, kako navode iz MUP-a, koristili različitim metodama otežavanja i onemogućavanja intervencije policije, te u prvi plan isturili djecu, žene i invalide, a zvižducima, galamom i vikanjem pokušavali stvarati privid da policija primjenjuje silu.

“Još jedanput odgovorno tvrdimo da upotrebe prekomjerne sile nije bilo”, ističe se u saopćenju.

Napominju kako su “tek kasnije, pojedini dušebrižnički mediji počeli objavljivati patetične vijesti poput ‘napada policije na goloruki narod’, ‘diktature policije’, ‘političke policije’, ‘samovolje i nelegalnog postupanja’, te navodno slomljenih rebara, ruku, nogu i brutalnom postupanju prema djeci i trudnicama”.

Niko se od tih medija nije zapitao otkuda djeca u 5 sati ujutro na protestima i zar to nije zloupotreba djece i kršenje njihovih prava, navodi se u saopćenju MUP-a.

Dodaju kako su poslije ovih događanja kriminogeni pojedinci, od ranije poznati policiji, na društvenim mrežama dijelili slike pojedinih policijskih službenika koji su učestvovali u deblokadi, te ih na taj način “označili” metom napada i javnog medijskog linča.

MUP će, ističu, pažljivo pratiti ovakve pojave i poduzeti zakonom propisane mjere.

Ističu da policija ne postupa po nečijim željama ili diktatima, već isključivo na temelju zakona i propisa, jednako i bez izuzetaka prema svima.

“Napominjemo da su iste policijske metode primjenjivane i u ljeto ove godine prilikom deblokade magistralnog puta M-17, samo je razlika u tome što smo napadani od drugih interesnih grupa i uvijek sličnih ili gotovo istih medija. Policija se ne boji nikakvih medijskih napada, pritisaka i pokušaja destabiliziranja sa bilo koje strane, te će i dalje nastaviti profesionalno i stručno obavljati svoje poslove i zadatke iz svog djelokruga rada”, navodi se u saopćenju MUP-a HNK-a.

(StarMo)