Naslovnica Život MUP HNK: “Neprihvatljive” izjave ministrice Borovac

MUP HNK: “Neprihvatljive” izjave ministrice Borovac

502
foto: arhiva - ilustracija

Mostar — Ministarstvo unutrašnjih poslova Hercegovačko-neretvanskog kantona oglasilo se u petak saopštenjem za javnost, u kojem se navodi kako su izjave državne ministrice za ljudska prava i izbjeglice, Semihe Borovac o prihvatu u Salakovcu maloljetnika bez pratnje iz migrantskog kampa Vučjak kod Bihaća “sa bezbjednosnog aspekta… potpuno neprihvatljive”.

“Naime, Centar Salakovac djeluje kao centar otvorenog tipa kojeg korisnici-migranti slobodno napuštaju i bez ikakvih ograničenja se kreću širim područjem Hercegovačko-neretvanskog kantona, što izaziva strah i nelagodu lokalnog stanovništva, tako da najava bilo kakvog dovođenja novih korisnika Centra, njegovo prebukiranje i stvaranje novih Vučjaka ne dolazi u obzir, jer smo poučeni višemjesečnim iskustvima policije Unsko-sanskog kantona.

Područje HNK je već u velikoj mjeri opterećeno migrantskom krizom. Pored korisnika Centra Salakovac, postali smo jedna od značajnijih migrantskih ruta. Postupanje policije u vezi nedozvoljenih radnji migranata postali su skoro svakodnevnica. U ovoj godini do sada je zabilježeno preduzimanje mjera i radnji prema migrantima u više od 150 slučajeva.

Uloga i zadaća policije HNK je pružiti maksimalnu ličnu i imovinsku bezbjednost svih građana ovog Kantona i svih onih koji borave na ovom području, tako da ne želimo nove bezbjednosne probleme koji se izazivaju jednostranim potezima, bez ikakvih procjena mogućih posljedica koji takvim činom mogu biti prouzrokovane”, stoji u saopštenju iz MUP-a HNK-a.

(StarMo)