Naslovnica BiH Muftijstvo Mostar: Ustaljena praksa izgradnje križeva

Muftijstvo Mostar: Ustaljena praksa izgradnje križeva

836
foto: arhiva - ilustracija

Mostar/Stolac — Muftijstvo mostarsko oglasilo se u ponedjeljak saopštenjem za javnost u vezi sa, kako se navodi, najnovijim odlukama opštinske vlasti u Stocu.

U saopštenju se navodi da stolačka vlast, na čelu sa dugogodišnjim načelnikom Boškovićem, u čvrstoj sprezi sa Župnim uredom sv. Ilije Proroka, Trebinjsko-mrkanske biskupije Katoličke crkve, a pod upraviteljstvom mostarsko-duvanjskog biskupa, dodjeljujući javno zemljište navedenoj stolačkoj župi, “nastavlja kontinuiranu praksu obilježavanja teritorije i javnog prostora od posebnog kulturno-historijskog značaja, pod plaštom vjere, najavljujući nastavak izgradnje križeva u zaštitnom pojasu utvrđenog Starog grada ̶ nacionalnog spomenika države Bosne i Hercegovine”.

“Nastavlja se već ranije ustaljena praksa izgradnje križeva na putevima koji vode mjestima od takvog značaja ili pak visoko dominantnim uzvišenjima nad gradovima, poput mostarskog brda Hum, gdje je uzdignut tzv. ‘Jubilarni križ’, a koji ni u kojoj mjeri ne odražava poruke Drugog vatikanskog koncila o međureligijskom dijalogu i ekumenizmu”, navodi se u saopštenju mostarskog Muftijstva.

U saopštenju stoji i da stolačka vlast vrši sistematsku uzurpaciju javnog prostora, “krijući se iza zakonskih rješenja, koja sami donose”. “Kao primjer navodimo izgradnju pastoralnog centra sa zvonikom u centru stolačke čaršije, nasuprot 500 godina stare Sultan Selimove džamije”, dodaje se u saopštenju.

Podsjeća se i na činjenicu da su ranije postavljani katolički vjerski simboli u dvorište Osnovne škole na Hodovu u Stocu, ali da “do danas mjerodavne vlasti i zainteresirane organizacije po tom pitanju nisu učinile nikakav pomak”.

“Bezobzirna stolačka vlast već godinama opstruira i ignoriše zahtjev Islamske zajednice za iznalaženje adekvatne lokacije za mezarje. I pored toga što su u vezi s tim gorućim, a minimalnim ljudskim pravom, uključene i međunarodne organizacije i Ombudsmen za ljudska prava, rješenje se i ne nazire”, stoji u saopštenju.

Iz Mostarskog muftijstva ističu da vlast u Stocu provodi politiku dvostrukih aršina, Katoličkoj crkvi omogućava izgradnju čak i u okvirima užeg pojasa nacionalnog spomenika, dok Islamskoj zajednici ne rješava niti jedan zahtjev, čak osporava i spočitava adaptaciju vjerskih objekata u Ošanićima i Uzinovićima, a radi se o džamijama koje imaju višestoljetnu historiju.

“I ove najnovije odluke općinske vlasti koje idu u prilog interesima samo jednog naroda i jedne religijske zajednice u Stocu nimalo ne doprinose izgradnji međuetničkog i međuvjerskog povjerenja. Naprotiv, najava izgradnje križnog puta na putu prema stolačkom Starom gradu kamen je smutnje i narušavanja solidno dostignutog međugrađanskog povjerenja u Stocu i Hercegovini, a nije kamen susreta, kojemu težimo i na čemu istrajno i iskreno Islamska zajednica u Hercegovini predano radi”, stoji na kraju saopštenja za javnost Muftijstva mostarskog.

(StarMo)