Naslovnica Mostar Muftijstvo Mostar: Ovako klanjati Bajram namaz

Muftijstvo Mostar: Ovako klanjati Bajram namaz

489
foto: arhiva - ilustracija

Mostar — Prema takvimu Islamske zajednice u Bosni i Hercegovini, prvi dan ramazanskog bajrama je u nedjelju 24. maja 2020. godine. Bajram namaz na području Mostara će se klanjati u svim džamijama, saopšteno je u petak iz Mostarskog muftijstva.

Centralna bajramska svečanost održati će se na nogometnom igralištu pored džamije “Bosanski mudžahidi” u U.S.R.C. „Midhat Hujdur Hujka“ u Sjevernom logoru u Mostaru. Bajram-namaz će predvoditi muftija mostarski Salem-ef. Dedović. Vrijeme bajram namaza je u 5:52 sati.

Iz Muftijstva su pozivali vjernike da prilikom obavljanja bajram namaza poštuju sve mjere samozaštite koje su bile na snazi prilikom klanjanja džuma-namaza i drugih namaza u džematu, da se pridržavaju ranijih preporuka Islamske zajednice u BiH i nadležnih državnih organa, te da u slučaju kada se džamije popune, namaz obavljaju na prostoru oko džamije i na privremenim musalama, ukoliko to vremenski uslovi budu dozvoljavali.

Sabah-namaz će se obaviti shodno ranijim dopisima uz prisustvo imama, mujezina i članova džematskog/džamijskog odbora.

Vjernici će sabah namaz klanjati u svojim kućama, a na bajram doći 15 minuta prije klanjanja bajram namaza (do 5 sati i 38 minuta).

Bajram namaz će se klanjati na otvorenom (džamijska dvorišta), gdje postoje uslovi za to.

Preporučuje se osobama iz rizičnih grupa stanovništva da izbjegavaju dolazak na bajram namaz u zatvorenom.

Sve džamtlije su dužne sa sobom ponijeti sedžadu. Obavezno doći sa maskom i rukavicama. Saffove formirati tako da se drži fizička distanca. Bajram čestitati sa distance bez rukovanja i grljenja.

Tradicionalni bajramski prijem muftije mostarskog neće se organizovati.

Ovom prilikom, iz Mostarskog muftijstva prenijeli su čestitku muftije mostarskog mr. Salem ef. Dedovića upućenu vjernicima.

“Ramazanski bajram je kruna ramazanskog posta. Radost je to duši vjerničkoj koja je u ime Boga i zarad Njegova zadovoljstva provela 30 dana u odricanju, požrtvovanju i dobročinstvu. Ramazan je bio vrijeme preispitivanja, ličnog i općeg. Ramazan je najbolja škola koja uči i čuva vrline i vrijednosti. Ovogodišnji ramazan došao nam je u jeku kušnje s kojom se čitavo čovječanstvo susrelo. Tražili smo utjehu i nadu u našim dovama, predanom izvršavanju vjerskih propisa i obaveza. I evo, s Ramazanom i s Bajramom stiglo nam je olakšanje. Iskazujmo zahvalnost više i srčanije, pouzdajmo se u Boga i budimo uvijek širokogrudni i dobrohotni! Neka nam Dragi Bog podari blagoslov u životu, radu i opskrbi”, navodi se u bajramskoj čestitci mostarskog muftije mr. Salem ef. Dedovića.

Drugog dana bajrama, ponedjeljak 25. maj 2020. godine, poklanjanjem hatma dove u 9:00 sati na Mostarskim šehitlucima bit će obilježen Dan šehida. Posjeta lokalnim šehidskim mezarjima planirana je od 9:30 do 10 sati, najavili su iz Mostarskog muftijstva.

(StarMo)