Naslovnica Mostar Muftijstvo i mjere u vrijeme pandemije: Ovo su obavezujući zaključci

Muftijstvo i mjere u vrijeme pandemije: Ovo su obavezujući zaključci

466
Salem ef. Dedović

Mostar — Mostarsko muftijstvo u povodu pogoršanja zdravstvene situacije u BiH danas je donijelo više obavezujućih zaključaka za sve džemate.

U odluci mostarskom muftije mr. Salem ef. Dedovića stoji:

1. Zadužuju se džematski odbori da vrše redovno čišćenje, dezinfekciju, i provjetravanje objekata u kojima se obavlja namaz i odvijaju druge vjerske aktivnosti.

2. Džematlije su dužne tokom obreda da poštuju mjere fizičke distance i upotrebe maske, te da priliskom ulaska i izlaska iz džamije koriste dezinfekciona sredstva.

3. Džamije će se otvarati neposredno pred ezan za dnevne namaze, a 10 minuta prije džuma-namaza.


4. Dnevni namazi, osim sabah-namaza, će se obavljati na način da se klanja samo farz, a odmah nakon farza učiti dovu. Klanjat će se samo sabahski sunnet u džamijama.

5. Klanjat će se samo farz džuma-namaza, a odmah nakon farza učiti dovu. Hatibi će upotpuniti propis hutbe, a poruku na bosanskom jeziku ograničiti do 7 minuta.

6. Preporučuje se rizičnim grupama (osobe treće životne dobi starije od 65 godina i hronični bolesnici) da umjesto džuma-namaza obavljaju podne-namaz, kao i sve druge namaze u svojim kućama.

7. Mektebska pouka će se odvijati na daljinu / Online do daljnjeg.

8. Dženaze obavljati u krugu najbliže porodice i prijatelja – do 20 osoba, uz potpuno izbjegavanje izražavanja tazije rukovanjem i grljenjem.

9. Sve džematlije koje osjećaju bilo kakve zdravstvene tegobe ili su imale kontakt sa osobama koje boluju od koronavirusa ne smiju dolaziti u džamiju i ugrožavati živote i zdravlje drugih ljudi.

10. Apelujemo na sve naše džematlije da se ne izlažu nepotrebnom riziku i da se nastave, kao i dosad, odgovorno ponašati poštujući i primjenjujući mjere nadležnih organa i naše instrukcije, saopćeno je na službenoj internet stranici MIZ Mostar.

 

(StarMo)