Naslovnica Mostar Muftija Dedović: Ksenofobija u Bileći

Muftija Dedović: Ksenofobija u Bileći

398
muftija Salem ef. Dedović

Mostar — Mostarski muftija Salem ef. Dedović reagirao je na izjave načelnika Bileće Miljana Aleksića, koji je izjavio da ima “tri rasna kera koja su najbolja zaštita od migranata”.

Muftija Dedović upozorava na moguće opasne posljedice ovakve izjave Aleksića, te da “dolijevanje vatre može biti kobno za mnoge nedužne ljude u nevolji”. Ujedno podsjeća kako migranti “prolaze kroz naše krajeve na putu ka Europskoj uniji, bez želje da se ovdje zadrže”.

“Iznenađeni smo i razočarani vrlo neprimjerenim i ksenofobnim izjavama koje dolaze od zvaničnika, nosioca javne političke funkcije, predstavnika vlasti koji na ovaj problem gledaju sa takve strane koja nije opće ljudska, humanistička, pa ni hrišćanska. Ona je u funkciji dnevno-političkog interesa, interesa politika, pitanja vlasti ili opstanka na vlasti”, rekao je muftija Dedović za portal Radiosarajevo.ba.

Podsjeća da je bošnjačka povratnička zajednica malobrojna na prostorima istočne Hercegovine.

“Ali, već dvije godine gradska džamija (u Bileći) i objekt gasulhane bio je mjesto gdje su se ti nevoljnici sklanjali na putu bespuća. To je bilo mjesto prenoćišta, okrepe na putu kao neizvjesnosti. Nailazili su ti ljudi i na one koji s raspoznavali njihovu muku i pomagali im. Pružali im komad hljeba i utočište. Htjeli smo reagirati ljudski”, ističe on.

Podsjeća da su glavni imam iz Gacka i džematlije, u koordinaciji sa Muftijstvom mostarskim, ovih dana organizirali dženazu za ubijenog neznanog migrant kako bi bio dostojanstveno ispraćen s ovog svijeta na kojem je skončao daleko od svoga doma.

Muftija Dedović smatra da se “na jugu BiH pretjeruje u antimigrantskoj kampanji”. Tim prije jer je prostor istočne Hercegovine “pust”. Kuće su prazne, dvorišta zatvorena, pusta…

(StarMo)