Naslovnica Mostar Muftija Dedović: Bošnjaci “nisu narod mitova”…

Muftija Dedović: Bošnjaci “nisu narod mitova”…

546
muftija Salem ef. Dedović

Mostar — Na memorijalom skupu obilježavanja 25-te godišnjice vojne operacije Armije RBiH „Jesen 94“ održanom u Domu kulture u Blagaju mostarski muftija mr. Salem ef. Dedović je kazao kako Bošnjaci “nikada nisu bili narod mitova”.

Nismo na mitovima gradili našu historiju i našu egzistenciju – kazao je muftija Dedović.

“Ovim stavovima muftija se referirao na “kvazi historijske narative” proklamirane u povodu istih događaja gdje se Nevesinje proglašava „kolijevkom srpstva“, kao i krive interpretacije presude Haškog tribunala za Udruženi zločinački poduhvat u lokalnim hrvatskim medijima o rušenju Starog mosta kao navodne legitimne vojne mete.

On je još jednom ponovio opredjeljenje da je BiH zemlja različitih naroda, vjera, jezika te da svako ima pravo da svoj identitet i jezik imenuje kako hoće.

“Želimo da nova mlada generacija bude utvrđena u svom identitetu,da zna da su nad ovom zemljom, kroz njenu historiju, lebdjele i gnijezdile se loše, zlonamjerne i rušilačke ideologije koje nisu Bosni i Hercegovini željeli dobro. Nama historija treba biti jedan od glavnih predmeta, jer smo bili u tome uskraćivani da čitamo iz knjiga Safvet-bega Bašagića za kojeg je Nevesinje kolijevka bošnjaštva”, rekao je, između ostalog, muftija.

Ukazao je i na “nedovoljnu svjesnost Bošnjaka” o tome koliko važnu ulogu i lekciju Bosna i Hercegovina ima u modernom evropskom konceptu.

“Nemojte da nam ponestane snage, da nas obuzme malodušnost, nemojte da nas obuzme ono što nije dobro, nemojte da se dijelimo”, upozorio je Dedović.

Uspomene na jednu od najtežih vojnih operacija tokom agresije i sudbonosne događaje u kojima je život izgubila 82 vojnika A R BiH, čiji je cilj bio potpuno oslobađanje platoa Podveležja i rasterećenje Mostara od svakodnevnog granatiranja u organizaciji Koordinacije temeljnih boračkih udruženja HN kantona sa prisutnima su podijeli jedan od ratnih komandanata A R BiH Šerif Špago i pomoćnik ministra za pitanje demobilisanih boraca u Vladi HN kantona Halil Ćućurović, navodi se u saopćenju.

(StarMo)