Naslovnica Mostar MTM: Uprkos koroni, uspješna sezona

MTM: Uprkos koroni, uspješna sezona

141

Mostar — Realizacijom 45. izdanja Mostarskog teatarskog festivala – Festivala autorske poetike, Mostarski teatar mladih (eMTeeM) zaključio je 47. sezonu u kojoj je, među ostalim, ta teatarska kuća izvela 297 predstava.

“Uprkos otežanim okolnostima izazvanim pandemijom koronavirusa sezona je bila vrlo uspješna. Realizirano je šest premijernih projekata, a broj repriznih predstava kretao se u uobičajenom prosjeku. U ovoj sezoni bilo je to 297 izvedenih predstava i drugih programa. Uz to predstave na online platformi vidjelo je oko 120.000 gledalaca”, ističu iz MTM-a.

Dodaju kako su ih svi ovi rezultati obavezali da i okvirni repertoar za 48. sezonu brižljivo planiraju, poštujući mišljenje publike s posljednjih Dana teatra mladih.

Usaglašavajući sve to, Umjetnički savjet MTM-a odlučio je da u okvirnom repertoaru za sezonu 2020./21. budu “Pusta zemlja” Thomasa Stearnsa Eliota, “Majstor i Margarita” Mihaila Afanasjeviča Bulgakova, “Penelopa, kraljica Itake” Ljubice Ostojić, autorski projekat na temu komunikacije mladih putem društvenih mreža i autorski projekat radnog naziva “Zvukovi i ritmovi srednjovjekovne Bosne”.

“Planirani repertoar zadržava višegodišnje opredjeljenje MTM-a u repertoarskoj politici koje slijedi klasiku, praizvedbe, poetsku dramu, te istraživačke društveno angažirane projekte koji nastaju u radioničkom procesu u studijima MTM-a”, stoji u saopštenju iz te teatarske kuće.

(StarMo)