Naslovnica Život MTM radi predstavu o migrantima

MTM radi predstavu o migrantima

864
Sead Đulić; foto: arhiva - ilustracija

Mostar — Mostarski teatar mladih (MTM) već radi na predstavi o migrantima, saopštio je u ponedjeljak na godišnjoj press-konferenciji umjetnički direktor MTM-a, Sead Đulić, govoreći uz ostalo o planovima tog omladinskog teatra za 2020. godinu.

On je kazao da u MTM-u već rade seriju radionica sa migrantima, te na bazi tog materijala, kao i drugih saznanja, žele napraviti predstavu. Zašto o migrantima? Prije svega, rekao je Đulić, ne tako davno mi smo bili u sličnoj situaciji.

“Istina, kad smo mi odlazili u Evropu, nije nas se baš ‘na prvu’ moglo prepoznati, jer smo istog tena, ali priče su iste, sudbine su iste. Naša je želja da podsjetimo ljude na nevolje koje smo prošli, da kažemo da među tim ljudima ima jako puno časnih, sjajnih ljudi i stručnjaka, koji su pobjegli zato što tamo gdje su živjeli nisu mogli ostati”, naglasio je Đulić.

Na predstavi o migrantima, uključujući lokalne radionice, radi u sklopu projekta IMPACT, kojeg finansira EU kroz program Erasmus plus. Projekat implementira Agencija lokalne demokratije (LDA) Mostar u saradnji sa MTM-om i Izbjegličkim kampom Salakovac kod Mostara. Projekat je nazvan ‘IMPACT – Uključivanje je važno! Korištenjem scenskih umjetnosti do kohezije i tolerancije’, saopšteno je.

Rezimirajući rad MTM-a u 2019. godini, Sead Đulić je rekao da je mladi glumački ansambl tog teatra odigrao 291 predstava i drugih programa, bili su na 13 domaćih i međunarodnih festivala, osvojili 24 nagrade, realizirali pet premijera, te nastupali u stotinjak mjesta, opština i gradova širom BiH.

Kazao je kako je to veći obim učinka nego 2018. godine, uprkos svim problemima i na momente opasnosti da izgube prostor za rad.

Što se tiče naredne godine, umjetnički direktor MTM-a je kazao kako je, među ostalim, već krajem januara na programu prva premijera.

“U idućoj godini akcenat će biti na poboljšanju uslova za rad samog Teatra, ali i komfora publike koja dolazi”, rekao je Đulić, dodajući kako vjeruje da će standard i igranja i gledanja predstava u 2020. godini biti značajno bolji.

Posebno je istakao da je Umjetnički savjet MTM-a donio odluku o dodjeli godišnje nagrade “Toni Pehar” za glumačka ostvarenja, koja će biti dodijeljena u januaru. Ove godine će biti dodijeljene dvije nagrade – mladoj glumici Sarah Sarić za ulogu Fatime, u predstavi “Fatima – nevjesta od boli”, te Farisu Količiću za nadahnutu kreaciju više raznorodnih likova u nekoliko predstava MTM-a tokom cijele 2019. godine.

mlada glumica MTM-a Sarah Sarić

Odgovarajući na novinarsko pitanje, umjetnički direktor MTM-a je o stanju u kulturi u BiH uz ostalo rekao kako ima sjajnih pojedinačnih dometa i odličnih umjetničkih iskoraka pojedinaca i kolektiva, ali da je generalno stanje “za plakanje”, jer su obrazovanje i kultura “srozani”.

“Posebno je problematična tzv. nezavisna produkcija, za koju nema ozbiljnih sistemskih rješenja i ona je na margini totalno”, kazao je Đulić.

(StarMo)