Naslovnica Život MTM: Predstava u čast Amre Prutina

MTM: Predstava u čast Amre Prutina

297

Mostar — Mostarski teatar mladih (MTM) u srijedu, 4. augusta, na Memorijalnoj sceni 2532 s početkom u 21 sat odigrat će 200. reprizu predstave “Maslinova grana”, koja je autorski projekat Amre Prutine sa mladim ljudima.

“Dana 11. jula ove godine iznenada je umrla naša Amra Prutina, glumica i dramska pedagoginja, a sutra bi bio njen 37. rođendan, pa će umjesto komemoracije i slavljenja rođendana ansambl MTM-a odigrati ‘Maslinovu granu’, predstavu kojom su ismijali život u podijeljenim zajednicama, ali i snažno ukazali na potrebu gradnje mostova među ljudima”, saopšteno je iz MTM-a.

Predstava je, tradicionalno, završavala sadnjom stabla masline, zajedno s publikom, kako bi ostajao dugovječni znak da postoje neki mladi ljudi koji žele graditi mir, razumijevanje i širiti ljubav.

“Bila je ponosna na tu akciju i često govorila kako valja cijelu planetu prekriti maslinama mira. Masline su ostale zasađene pored Mostara, u Kragujevcu, Skoplju, Banjoj Luci, Novom Gradu, Livnu, Vlasenici, Olovu, Srebreniku, Gacku, Trebinju, Bileći i brojnim drugim gradovima. Sjećajući se Amre i njoj u čast, sutra ćemo, nakon odigrane predstave, početi sadnju 37 stabala masline u Mostaru, po jednu za svaku godinu njenog života”, navode iz MTM-a.

Ovim putem pozivaju sve pozorišne prijatelje, ali i one koji su poznavali Amru, da u svojoj sredini posade stablo masline i pridruže se našoj akciji u ispunjavanju Amrinog sna da planeta zemlja bude prekrivena maslinama mira.

“Ako posadite maslinu molimo vas da na adresu MTM-a pošaljete fotografiju. Svaka posađena maslina bit će spomenik Amri i trajno podsjećanje na jednu vrijednu umjetnicu i čovjeka”, saopšteno je iz MTM-a.

(StarMo)