Naslovnica Mostar MTM: Jubilarna izvedba predstave

MTM: Jubilarna izvedba predstave

406
foto arhiva

Mostar — Nastojeći normalizirati repertoar nakon dvomjesečne pauze večeras, 3. juna 2020. godine na Memorijalnoj sceni 2532 sa početkom u 20 sati Mostarski teatar mladih (MTM) publici nudi predstavu “Presuda: Tiha likvidacija”.

Predstava je autorski projekat umjetničkog direktora MTM-a Seada Đulića koja je igrana širom Bosne i Hercegovine, te Hrvatske i Srbije. Izvedena je na više festivala na kojima je i nagrađivana. Večerašnja izvedba je i mali jubilej predstave. Biće to 75. izvedba ovog potresnog i vrlo emotivnog svjedočenja o životu, saopšeno je iz MTM-a.

Pozorišni kritičar Mladen Bičanić o predstavi je, nakon izvedbe na festivalu Kestenburg u Banja Luci zapisao: “Sam na pozornici, Sead Đulić prekapa po svom životu skupljenom u 50 kutija od cipela – sve su to fragmenti njegovog postojanja, segmenti njegovog rada, njegove čežnje, ljubavi i boli u tih su 50 kutija koje, po željama iz publike, vadi, otvara, i raspliće svoj život. I vesela i tužna, i tiha i mračna, ogrezla u smijeh i suze, predstava je to što nas pita i o svom vlastitom životu, jesmo li, kada je trebalo učiniti nešto, to i uradili ili smo se predali i pognuli glave, praveći se da ne primjećujemo što se oko nas zbiva. Sead Đulić, sam na pozornici sa svojih 50 kutija od cipela, uredno poslaganih i označenih brojevima, govori publici upravo to – nemojte se nikada predati, prestati govoriti, nemojte se pokoriti – i u tome je njena neporeciva snaga i moć”.

“Ako nemate straha čuti i ono o čemu se mnogi boje i misliti vidimo se večeras”, poručili su iz MTM-a.

(StarMo)