Naslovnica Život MTM: Godina im bila teška, ali su preživjeli…

MTM: Godina im bila teška, ali su preživjeli…

251
nagrađeni Haris Pašić

Mostar — Na godišnjoj konferenciji Mostarskog teatra mladih (MTM) održanoj u utorak u Mostaru direktor Sead Đulić kazao je kako je godina iza njih “bila teška”, najprije zbog finansiranja jer, podsjeća, nisu na proračunu, a u vremenu koronavirusa blagajne su “stegnute” i manje je projekata.

– Ali, preživjeli smo. Za ovu smo godinu planirali igrati manje predstava, kako bismo se više posvetili edukaciji unutar teatra i podizanju kvalitete glumačke igre. Mislimo da smo to ostvarili – ocijenio je Đulić.

Mlada glumica MTM-a Emana Tabaković podsjetila je kako je ovaj teatar u 2021. godini realizirao 274 predstave i druge programe, sudjelovao na 13 festivala i osvojio 10 nagrada.

– Realizirali smo i četiri premijere, od kojih su dvije konzervirane zbog bolesti glumaca i igrat će se u siječnju, a na online platformama naše predstave i druge programe vidjelo je više od 90 000 gledatelja – dodala je Tabaković.

Uručena je i godišnja nagrada “Toni PEHAR” za najbolje glumačko ostvarenje u predstavama MTM-a u 2021. godini.

Nagradu je osvojio Haris Pašić za ulogu Akama u predstavi “Game”. Direktor Đulić je naglasio da predstava govori o migrantima ocijenivši da je Pašić napravio “vrlo potresnu i upečatljivu ulogu koja se izdigla iznad svega”.

(StarMo)