Naslovnica BiH MRV: Pucano na križ kod Dervente

MRV: Pucano na križ kod Dervente

334

Sarajevo/Derventa — Prema informaciji Katoličke tiskovne agencije nepoznati počinioc(i) su iz vatrenoga oružja pogodili s tri hica Kristov korpus na križu u Bišnji, nedaleko od Dervente.

To su, 18. jula 2020. goidne primijetili mjesni župnik vlč. Marko Slišković i nekolicina vjernika koji su se okupili na blagoslov polja. Prema riječima župnika više od 110 godina star tzv. „Didov križ“ pogođen je na tri mjesta malokalibarskim oružjem. Ne zna točno kada se nemili događaj mogao zbiti jer se raspelo nalazi 100-tinjak metara udaljeno od kapelice i nije vidljivo sa ceste te on u redovitom obilasku župe to do sada nije primijetio. Također je istaknuo kako je ovo uznemirilo malobrojne preostale vjernike u Derventi, prenosi Patria.

Međureligijsko vijeće BiH podsjeća da je ovo već drugi zabilježeni slučaj napada na vjerske objekte i druga mjesta od značaja za crkve i vjerske zajednice u posljednih nekoliko dana, nakon nekoliko mjeseci u kojima prema njihovim saznanjima takvih napada nije bilo.

“Najoštrije osuđujemo ovaj vandalski čin, izražavajući zabrinutost zbog učestalosti napada na imovinu crkava i vjerskih zajednica kao i svoju solidarnost sa povratničkom katoličkom zajednicom u Derventi, u nadi i vjeri da će istraga rezultirati otkrivanjem počinioca ovog napada. Od policijskih organa očekujemo da predmetu pristupe sa posebnim senzibilitetom jer se radi o napadu na manjinsku, povratničku zajednicu, a da se počinioci ovog divljačkog akta čim prije pronađu i u skladu sa zakonima najoštrije kazne”, navode iz MRV BiH.

Pozivaju lokalne organe vlasti ali i druge društvene faktore da javno osude ovaj napad kako bismo svi zajedno javnosti poručili da su ovakva nedjela neprihvatljiva u našem društvu.

(StarMo)