Naslovnica BiH Mrknjić Grad: Obilježen Dan državnosti BiH

Mrknjić Grad: Obilježen Dan državnosti BiH

485

Mrkonjić Grad — U Mrkonjić Gradu brojni antifašisti iz naše i zemalja regije obilježili su 76. godišnjicu Prvog zasjedanja ZAVNOBiH-a i Dan državnosti Bosne i Hercegovine.

Polaganjem cvijeća ispred zgrade u kojoj su 25. novembra 1943. godine vijećnici ZAVNOBiH-a donijeli odluku o obnovi državnosti BiH, potvrdili njene historijske granice, te je definirali kao jednu od šest ravnopravnih republika tadašnje Jugoslavije, članovi brojnih udruženja antifašista podsjetili su na značaj ovoga datuma. Izložbom o tekovinama ZAVNOBIH-a Arhiva FBiH poručeno je da ideje antifašizma i danas žive – javlja federalna.ba.

“Bosna i Hercegovina postoji više od 1.000 godina, Bosna i Hercegovina je bila tu, njena državnost je obnovljena 25. novembra 1943. godine. To je veliki dan za sve narode BiH” – kazao je direktor Arhiva FBiH prof. dr. Adamir Jerković.

Bosna i Hercegovina je tada u Mrkonjić Gradu definirana kao jedinstvena, suverena i nedjeljiva zemlja u kojoj svi njeni narodi imaju jednaka prava, a pri tom je i srpska i hrvatska i muslimanska. Potvrđeno je to i nekoliko dana kasnije na Drugom zasjedanju AVNOJ-a u Jajcu, gdje su i danas učesnici javne tribine podsjetili na teška vremena kroz koja je prošla naša zemlja, vjerujući, ipak, da poruke ZAVNOBiH-a i danas imaju veliki značaj.

“Ta zavnobihovska u suštini znači: tvoj komšija ti je preči od rođenog brata, jer s njim si osuđen ili ti je Bog dao da možeš živjeti” – kaže sociolog prof. dr. Slavo Kukić.

(StarMo)