Naslovnica BiH “Mreža”: Tri osobe priznale, za ostale pritvor i mjere zabrane

“Mreža”: Tri osobe priznale, za ostale pritvor i mjere zabrane

378

Sarajevo/BIhać — Postupajući tužilac Tužilaštva Unsko-sanskog kantona ispitao je danas uhapšene osobe u jučerašnjoj akciji kodnog naziva „Mreža“.

Radi se o šest osoba, među kojima je i opštinski načelnik Velike Kladuše Fikret Abdić, prenosi BHRT.

Nakon ispitivanja osumnjičenih, odlučeno je da će Kantonalno tužilaštvo USK uputiti Kantonalnom sudu u Bihaću obrazložen prijedlog za određivanje mjere pritvora prema dvije, te zatražiti određivanje mjera zabrane prema jednoj osumnjičenoj osobi.

Tri osumnjičene osobe su pri iznošenju svojih odbrana priznale izvršenje krivičnog djela i sarađivale s Tužilaštvom, pa je, uvažavajući ovu činjenicu, odlučeno da u odnosu na njih ne postoje razlozi za predlaganje pritvora ili mjera zabrane, te su puštene na slobodu.

Jedna osoba protiv koje se vodi istraga je trenutno nedostupna, objavljeno je danas na službenoj stranici Tužilaštva USK.

Iz Tužilaštva USK istovremeno podsjećaju kako je akcija Mreža rezultat višemjesečne istrage tog tužilaštva koja se vodi protiv sedam fizičkih i jedne pravne osobe, pri čemu se osumnjičenima stavlja na teret sumnja da su počinili više produženih krivičnih djela: zloupotrebe položaja ili ovlaštenja, zloupotrebe položaja ili ovlaštenja u sticaju i povrede ravnopravnosti u obavljanju privredne djelatnosti.

(StarMo)